Dosarul Laundromat // Inga Grigoriu: Firme afiliate lui Platon, implicate în schema spălării de bani prin Republica Moldova

Cornelia Cozonac
11/06/2021

Firme afiliate controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, recent disculpat în dosarul miliardului furat, sunt implicate în schema spălării de bani, numită Laundromatul rusesc, în care, prin Republica Moldova au trecu peste 22 miliarde de dolari din cele circa 160 mlrd care au fost spălate în peste 100 de țări ale lumii. Despre companiile of-shore implicate în schemă a vrobit președinta Comisiei parlamentare Laundromat, Inga Grigoriu. 

Deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, care conduce comisie parlamentară de anchetă a Laundromatului, a făcut publice numele a trei dintre companiile implicate în schemă - Chester Limited, ComTehService LLC și Ronida Invest LLP, companii care ar avea tangență cu Veaceslav Platon,

Într-un live pe rețelele de socializare, deputata Platformei DA a spus că la comisia pe care o conduce au parvenit materiale secretizate care indică asupra implicării acestor companii of-shore în schema spălării prin intermediul sistemului judiciar şi cel bancar al Republicii Moldova a miliardelor din Laudromatul rusesc.   

Am aici o scrisoare, datată cu parafă „secret”, pe care noi vom solicita să fie desecretizată pentru că oamenii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat în toți acești ani. Scrisoare este datată unui ex-procuror general al Republicii Moldova din anul 2010, în care aceasta instituție informa Procuratura Generală că se petrec scheme frauduloase de bani prin sistemul bancar autohton, dar și prin cel din regiunea transnistreană. Vreau să vă spun că este vorba despre această companie ComTehService LLC care și-a deschise mai multe conturi bancare în câteva bănci comerciale din Republica Moldova și această companie prin segmentul transnistrean, prin banca nistreană de economii a făcut un transfer de circa 260 mln lei, către compania Ronida Invest”.”, a declarat Inga Gruigoriu.

Ronida Invest este o companie britanică fondată în anul 2008 și care, doi ani mai târziu a încheiat un contract fictiv cu un offshore din Bahamas, Vizalot Limited, prin care ultima urma să-i achite 200 de milioane de dolari. Plata urma să fie făcută în termen de cinci luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți figurau două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean – inclus în schemă doar ca procesul să poată fi examinat de judecătorii din Republica Moldova, care trebuiau să legalizeze datoria fictivă printr-un act judecătoresc.

Presa a scris că Platon a negat legătura cu Ronida Invest, chiar dacă într-un autodenunț pe care l-a depus în 2016 la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Platon însuși a recunoscut că a folosit compania britanică pentru a procura de la Vladimir Plahotniuc mai multe active, inclusiv și pachetul de 83% din acțiunile Asito SA, deținute oficial de compania Windon & Flanders LTD din Marea Britanie. Potrivit lui Platon, transferul de proprietate a inclus și o „tranzacție secretă” de cinci milioane de dolari. Bani proveneau de la două firme implicate în Laundromat și au fost transferați de Ronida Invest în contul off-shore-ului panamez Kelway Trading SA. Tranzacția a avut loc la 5 decembrie 2011, transferul fiind justificat în fața autorităților bancare cu un contract fictiv de vânzare-cumpărare a unor materialele de construcție.

Firma a fost lichidată în 2015, după ce schema Laundromatului rusesc a ajuns în vizorul public, prin investigațiile unui consorțium de jurnaliști, la nivel internațional. 

Inga Grigoriu confirmă din materialele parvenite la comisiei că în 2009-2010 au fost semnale de la unele instituții ale statului către organele de drept că prin Republica Moldova au loc spălări de bani, inclusiv prin aceste companii. „Dacă este să studiem evenimentele acelor ani, vreau să vă amintesc și despre judecătoriile economice, modul cum în prejurul lor s-a ivit un scandal enorm și iată exact în acest document despre care eu vorbesc, este vorba despre faptul că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălărilor de Bani a sesizat această tranzacție suspectă, a blocat-o, Banca Națională a Moldovei a sancționat banca vizată și a suspendant operațiunele din contul bancar al ComTehService LLC.” a precizat deputata.

Decizia BNM la care face referire președinta Comisiei parlamentare a fost anulată printr-o încheiere a Judecătoriei Economice.  „Vreau să vă amintesc că în Parlamentul Republicii Moldova în acei ani, se discuta intens această problemă, despre lichidarea judecătoriilor economice de circumscripție, ele considerându-se ca un agent ce putea influența tot ce ține de sfera letigiilor economice. Într-un final s-a reușit lichidarea acelor judecătorii economice de circumscripție. Vă amintesc încă odată că, acei deputați care au fost împotriva lichidării acelor judecători economice a fost Veaceslav Platon, Valentin Cheptene și Alexandr Stoianoglo”, a precizat Grigoriu.

„A doua etapă a implementării acestei tipologii denumită generic „Laundromat”, a fost prin ordonanțele judecătorești, și într-un caz și în altul avem participanți aceeași actori. De asemerea, Ronida Invest o să găsiți această companie în raportul pe jaful bancar”, a mai spus deputata Platformei DA Inga Grigoriu. 

Anticoruptie.md a scris în martie curent că sora lui Veaceslav Platon, Elena Platon, a fost condamnată în Federația Rusă la 10 ani de închisoare, în dosarul Laundromat.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a arătat schemele de legalizare a banilor din spălătoria rusească prin intermediul sistemului judiciar al Republicii Moldova și a urmărit cum au cercetat aceste cazuri organele de drept. Detalii în anchetele Investigațiile CIJM: „Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (I)„ și „Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (II)”, dar și Judecătorii din Laundromatul rusesc și miliardele de dolari pe care le-au legalizat, „Dosarul Laundromatului rusesc // Cei cinci magistrați repuși în funcție, cu dosare pe rol în instanță” 

Cornelia Cozonac
11/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii