Dosarul Laundromat: Mascații au descins la o întreprindere suspectată de spălarea banilor

Julieta Savițchi
05/09/2019

Mascații de la CNA și procurorii Anticorupție au descins, joi, la câteva oficii care aparțin unei întreprinderi, suspectată de implicarea în spălarea celor peste 22 de miliarde de dolari, proveniți din Federația Rusă. Ancheta prealabilă a constatat că firma respectivă ar fi prejudicat bugetul moldovenesc cu peste 221 de milioane de lei. Mai mult, agentul economic figurează într-un dosar penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Unibank.

Procurorii au fost sesizați de angajații Fiscului, care susțin că întreprinderea respectivă, cu fondatori din Republica Moldova și Ucraina, în perioada anilor 2012-2016, ar fi diminuat impozitul pe venit și taxa pe valoare adăugată (TVA) cu  221 001 214 lei. Inspectorii fiscali au fost alertați de faptul că întreprinderea a prezentat rapoarte financiare incomplete sau nu le-a prezentat deloc, făcând imposibilă calcularea directă a veniturilor încasate.

Potrivit procurorilor, agentul economic ar fi implementat o schema frauduloasă care consta în întocmirea fictivă a contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor cu companii nerezidente, iar ca urmare pe conturile acestora erau transferate sume considerabile.

Procurorii sunt în căutarea documentelor contabile, financiare și bancare pentru acumularea probatoriului și pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului.

Amintim că schema de spălare de bani din Federația Rusă, prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „Laundromat” a fost deconspirată de jurnaliştii OCCRP, în colaborare cu reporteri de la publicaţia rusească „Novaia Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi alte instituţii media.  Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

Centrul de Investigații Jurnalistice a relatat o serie de anchete cu genericul Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari, din 2010 încoace, cum a funcționat schema de spălare în Moldova, câți judecători au fost implicați și cum au acționat. 

Până în prezent, niciun dosar pornit de procurorii moldoveni în cazul Laundromatului, nu a avut finalitate.

Julieta Savițchi
05/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii