Dosarul „Laundromat” // Pedepse „impresionante” în Rusia pentru ortacii lui Plahotniuc și Platon

Ilie Gulca
24/06/2022
Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt învinuiți de organizarea schemei. Colaj: Anticoruptie.md

De la 16 la 20 de ani a cerut procurorul drept pedeapsă pentru inculpații într-un dosar penal de mare rezonanță deschis pentru retragerea a aproximativ 500 de miliarde de ruble din Rusia, după aşa-zisa „schemă moldovenească”. Anchetatorii ruși consideră că organizatorii schemei criminale sunt fostul patron al Moldindconbank, Veaceslav Platon, fostul șef al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, și bancherul din umbră Aleksandr Korkin.

Acționarul Victoriabank, Aleksandr Korkin, și managerul de top al Băncii Funciare din Rusia (RZB), Venera Șaripova, precum și un finanțator și doi avocați, își așteaptă soarta în acuzație.

„Inculpații au retras sume uriașe din Rusia în străinătate folosind documente false cu implicarea unei comunități internaționale infracționale organizate. Ultima circumstanță explică termenele de închisoare solicitați de procuror pentru inculpați. Organizatorii schemei criminale din Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse implică politicieni și oameni de afaceri moldoveni cunoscuți care se află pe lista de urmăriți”, scrie publicația rusească „Kommersant”.

Dosarul penal de mare rezonanță privind retragerea ilegală a sute de miliarde de ruble din Rusia a fost examinat de Judecătoria Raională Tver din Moscova din aprilie 2021. În cadrul dezbaterii de miercurea trecută, potrivit informațiilor obținute de „Kommersant”, procurorul de stat a cerut o pedeapsă foarte impresionantă pentru cei cinci inculpați, surprinzând chiar și pe avocații acestor.

Așadar, pentru acționarul Victoriabank, Aleksandr Korkin, și avocatul Aleksei Sobolev au cerut termenele maxime posibile – 20 de ani într-o închisoare cu regim strict. Un alt avocat, Lev Pahomov, riscă 18 ani, iar trezorierii mai multor bănci rusești implicate în schemă, Venera Șaripova și Rinat Iusupov, riscă 16 ani de închisoare.

Rețineți că acesta din urmă ispășește deja un termen de patru ani și jumătate pentru complicitate la furtul a 2,1 miliarde de ruble din băncile Zapadnîi și Doninvest. Conform informațiilor din dosarul cauzei, cea mai mare parte a operațiunilor ilegale s-a desfășurat în perioada 30 iunie 2013 – sfârșitul anului 2014.

Anchetatorii consideră că organizatorii schemei criminale sunt patronul Moldindconbank Veaceslav Platon, fostul șef al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, politicianul moldovean Renato Usatîi și bancherul din umbră Alekandr Korkin, care se prezintă cu modestie în dosarul analizat în Judecătoria Raională Tver în calitate de prim-director general adjunct al Nafta-Ufa LLC.

Renato Usatîi a respins, în mai multe rânduri, acuzațiile la adresa în dosarul cu pricina. „Când am fost acuzat de către organele din Federația Rusă, am mai spus, dacă există o probă de implicare a mea chiar și în suma de 100 de dolari, nu de un milion [...], eu sunt gata să merg la pușcărie pe viață. Nu mă mai băgați în toate mizeriile”, a spus el în mai 2021.

La rândul său, Platon a spus, într-un interviu pentru NM, că tranzacțiile au fost legale, iar din Rusia au fost retrași „bani curați”.

Schema, conform căreia aproape 500 de miliarde de ruble au părăsit Rusia, după cum au stabilit anchetatorii, a fost foarte originală. A fost încheiat un contract de împrumut între două companii străine, pe care nimeni nu avea de gând să-l îndeplinească, iar în calitate de garanți au fost cetățeni ai Republicii Moldova și firme rusești.

După întârzierea împrumutului, creditorul s-a adresat instanței moldovenești cu o creanță împotriva debitorului și a garanților acestuia. În escrocherie au fost implicați cetățeni ai Moldovei tocmai pentru ca acest caz să poată fi examinat în instanța locală. După ce s-a luat o hotărâre în favoarea reclamantei, titlul executoriu a fost transmis Moldindconbank.

În același timp, în băncile rusești implicate în schemă au fost deschise conturi de decontare ale companiilor care acționează ca garanți pentru împrumuturi, cărora li s-au creditat în mod aparent fonduri pentru conversia în valută străină.

Apoi banii au mers în conturile Moldindconbank deschise în SUA și Germania. Băncile moldovenești și ruse au imitat tranzacțiile valutare până când fondurile companiilor au fost sechestrate în conformitate cu deciziile instanțelor moldovenești.

Ulterior, acestea au fost transferate către bănci străine - în principal țări UE - în conturile reclamanților, companii străine controlate de membrii grupului infracțional organizat.

Astfel, conform estimărilor anchetei, milioane de dolari americani și euro erau retrase zilnic prin băncile rusești.

În acest moment, mulți dintre cei implicați au fost deja condamnați printr-o ordonanță specială – fostul șef al Băncii Funciare din Rusia, RZB, Aleksandr Grigoriev (12 ani), Oleg Kuzmin (9 ani), fostul proprietar al băncii European Express, și Elena Platon (9 ani), sora proprietarului Moldindconbank, Veacheslav Platon, își execută pedeapsa.

Toți nu numai că au pledat vinovați, dar, după ce au încheiat acorduri preliminare cu Procuratura Generală, au cooperat activ la anchetă. Acuzațiile aduse actualilor inculpați se bazează, printre altele, pe mărturia lor detaliată.

În special, ancheta a aflat de la aceștia că Iusupov, Șaripova, Sobolev și Pahomov, împreună cu doamna Platon, au fabricat documente fictive de control valutar și au asigurat transferuri zilnice de sume mari către conturile bancare Moldindconbank.

Avocații inculpaților nu au comentat termenele solicitate de procurorul de stat, spunând că așteaptă decizia instanței.

Nimeni din structurile de putere nu se îndoiește că va fi acuzat. Potrivit unor relatări, verdictul în marele dosar privind retragerea de fonduri va fi una dintre probele care vor fi folosite împotriva presupușilor lideri ai organizației criminale Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi și Veaceslav Platon, arestați în Rusia în contumacie pentru o listă internațională căutată.

Întrucât este aproape imposibil să se obțină extrădarea acestora, precizează „Kommersant”, se are în vedere varianta condamnării în contumacie a inculpaților în Federația Rusă cu transferarea ulterioară a pedepselor lor spre executare în Moldova.

Ilie Gulca
24/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii