Dosarul Laundromat // Valoarea banilor spălați între 2010 și 2014 a crescut din cauza inacțiunii angajaților Băncii Naționale

Ilie Gulca
03/03/2021

În perioada 2014–2018, au fost realizate „anumite succese” în investigarea Laundromatului, spălarea a 22 miliarde de dolari proveniți din Rusia prin sistemul bancar și judecătoresc din Moldova. Au fost trimise în judecată dosarele a 14 judecători, a doi executori judecătorești și a patru angajați ai Băncii Naționale a Moldovei. Acestea sunt câteva dintre concluziile audierilor organizate, miercuri, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind examinarea dosarului cu pricina, care l-a avut ca invitat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

„Am făcut cunoștință cu schema denumită generic Laundromat în momentul în care am devenit procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Anumite atunci procuratura a avut anumite succese, vorbesc despre 2016 –2018, în cazul investigării persoanelor implicate în transferarea celor circa 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă”, a relevat Morari, ezitând să vorbească despre activitatea Procuraturii Anticorupție până la mandatul său.

„Mai exact, au fost trimise în judecată dosarele a 14 judecători, în baza art. 307, pe faptul pronunțării cu bună-știință a unei hotărâri ilegale. Dintre aceștia, doi judecători au fost condamnați sau recunoscuți vinovați cu eliberarea de răspundere penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție. În cazul unui judecător, a fost pronunțată o sentință de achitare”, a precizat Viorel Morari, fără a preciza numele acestora.

De fapt, primul judecător condamnat a fost Igor Vornicescu, care a decis, pe 15 februarie 2011, legalizarea unei datorii de 200 de milioane de dolari în favoarea Ronida Invest LLP din Marea Britanie.

În cel de-al doilea caz, este vorba de judecătorul Serghei Lebediuc, care a semnat o ordonanță, pe 18 august 2011, privind transferarea sumei de 300 milioane de dolari. 

De asemenea, a adăugat procurorul suspendat, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarele a doi executori judecătorești pe faptul cauzării daunelor prin înșelăciune ca rezultat a executării titlurilor executorii emise în baza ordonanțelor judecătorești.

„Acești executori judecătorești urmau să încaseze taxe pentru executarea titlului. Ținând cont că sumele erau mari, de la câteva sute de milioane de dolari până la 700-800 milioane de dolari, taxele încasate la bugetul de stat urmau să fie pe potrivă.”

De asemenea, Procuratura Anticorupție, în 2017–2018, a finalizat urmărirea penală în cazul a patru angajați ai Băncii Naționale a Moldovei referitor la neglijență.

„Au fost trimiși în judecată pentru neglijența exercitării atribuțiilor de serviciu deoarece nu au verificat identitatea beneficiarilor tranzacțiilor în proporții deosebit de mari și nu au aplicat măsuri de precauție. Anume din cauza inacțiunii acestora au crescut valoarea banilor spălați. În 2010, au fost transferate câteva sute de milioane de dolari, iar în 2014, au fost cele mai mari sume.”

Solicitat să spună de ce Procuratura Anticorupție nu a demarat investigații mai devreme, ci abia în 2016, procurorul a spus că nu poate să vorbească decât despre activitatea sa. De asemenea, el a spus că în perioada 2016–2019 nu a avut impedimente pentru investigarea acestei scheme.   

Ilie Gulca
03/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii