Dosarul Nicolae Chitoroagă // La un an de la reținerea fostului șef al PCCOCS, dosarul bate pasul pe loc

Mariana Colun
28/12/2020
Foto: procuratura.md

La mai bine de un an de la reținerea lui Nicolae Chitoroagă, bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, după publicarea unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, dosarul pe numele fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS) încă se află la etapa urmăririi penale. 

Într-un răspuns al Procuraturii Generale la solicitarea CIJM, procurorii au subliniat că în prezent sunt în aşteptarea răspunsurilor la două cereri de comisie rogatorie, adresate autorităţilor competente ale altor state. „Așteptăm și rezultatele investigaţiilor financiare paralele, efectuate de ARBI, care urmează a fi luate în calcul la adoptarea unei soluţii obiective pe dosar”, se mai arată în răspunsul PG.

Amintim că, la 26 iunie 2018, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. El a declarat că motivul demisiei ar fi „presiunile enorme asupra instituției” și asupra sa. A doua zi după ce a plecat de la șefia PCCOCS, Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Ulterior, el a plecat în concediu.

Chitoroagă a fost reținut, pe data de 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete, realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni. Jurnaliștii arătau că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. „Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.”

Mariana Colun
28/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii