Dosarul ofițerului CNA care ar fi pretins 100.000 de euro de la președintele Federației de Baschet, trimis în judecată

Anticoruptie.md
24/09/2016
Foto: CIJM

Urmărirea penală pe numele ofiţerului CNA care ar fi pretins şi primit mită de 100.000 de euro de la președintele Federaţiei de Baschet (FBRM) a fost finalizată. Procuratura Anticorupție anunță că a expediat dosarul în judecată, ofițerul fiind învinuit de trafic de influență cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari.

Ofițerul de investigație a fost reținut acum trei luni, după ce ar fi luat banii de la Octavian Vucol, președintele Federației de Baschet, căruia i-ar fi promis că va mușamaliza dosarul în care cel din urmă este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Surse din cadrul CNA au confirmat atunci, pentru Anticoruptie.md, că este vorba despre Ruslan Harcenco, ofiţer superior pentru investigaţii operative, angajat în martie 2014. Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, susţine că ofiţerul a luat banii încă în luna februarie 2016, când a fost pornit dosarul penal în privinţa lui Vucol. Omul legii i-ar fi promis lui Octavian Vucol că îi va determina pe colegii săi să ia o decizie favorabilă în privinţa sa şi l-a asigurat că nu va ajunge în arest. 

Cauza penală de învinuire a lui Octavian Vucol a ajuns în judecată la începutul lunii iulie. Împreună cu preşedintele FBRM, pe banca acuzaţilor s-au pomenit şi complicii acestuia – un electrician şi un director de firmă, toţi trei acuzaţi că, prin înşelăciune, l-ar fi deposedat pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro.

Procurorii au constatat că șeful Federației de Baschet, alături de alte persoane, l-ar fi convins pe cetățeanul slovac să investească 340.000 de euro în construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet. Asta chiar dacă FBRM nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului de 0,4 hectare, pe suprafaţa căruia urma să fie ridicat complexul, şi nici autorizaţie pentru construcţie.

Astfel, pe parcursul anului 2015, administratorul companiei de pe teritoriul Republicii Slovace ar fi  transferat pe conturile Federaţiei de Baschet din Moldova şi ar fi transmis bănuitului şi altor persoane diferite sume de bani, în numerar, în calitate de avans pentru începerea lucrărilor de proiectare a complexului sportiv. În total, suma cu care a fost prejudiciată compania slovacă este de 210.000 de euro, ceea ce constituia pe atunci peste 4,6 milioane de lei.

Anticoruptie.md
24/09/2016Become a Patron!

Comentarii