Dosarul omorului de la Elizaveta: Inspecţia Judiciară va verifica acţiunile a opt magistraţi din Bălţi

Julieta Saviţchi
19/07/2021
Denis Romanescu

Legalitatea acţiunilor a opt magistraţi, cinci de la Judecătoria Bălţi şi trei de la Curtea de Apel Bălţi, implicaţi în examinarea dosarului privind asasinarea unui tânăr de 23 de ani din localitatea Elizaveta de către un ofiţer al trupelor de carabinieri, va fi verificată de către Inspecţia Judiciară. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, luni, curs sesizării Procuraturii Generale de a intenta proceduri disciplinare în privinţa celor opt magistraţi.

Surse din cadrul CSM au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că este vorba despre trei judecători din completul care a examinat dosarul în instanţa de fond, trei judecători din completul din instanţa de apel, de preşedintele şi vice-preşedintele Judecătoriei Bălţi.

Aceleaşi surse au precizat că în urma verificărilor preliminare s-a constatat că, în perioada examinării dosarului în fond, preşedintele şi vice-preşedintele au emis dispoziţii privind înlocuirea magistraţilor din completul de judecată, care erau în concediu de boală. În acest caz, completul de judecată urma să se expună doar în privinţa prelungirii mandatului de arestare pentru inculpat, însă aceştea au participat la examinarea dosarului, inclusiv şi audierea martorilor. „Participau la o şedinţă sau două, apoi se retrăgeau. Astfel, dosarul a fost examinat de un număr mai mare de magistraţi decât prevede legea”, a explicat sursa.

Inspecţia Judiciară urmează să se expună şi asupra soluţiei adoptate de către magistraţii Curţii de Apel Bălţi, care au anulat definitiv sentinţa instanţei de fond prin care carabinierul a fost condamnat la 17 ani de închisoare şi a dispus transmiterea dosarului la rejudecare, făcând posibilă eliberarea inculpatului.

Pe de altă parte, Procuratura Generală a dispus cercetarea disciplinară a procurorilor implicaţi în caz. Conducerea Judecătoriei Bălţi s-a justificat că a permis înlocuirea magistraţilor la solicitarea Procuraturii Bălţi de a accelera examinarea dosarului, pentru a se încadra în termenul de un an prevăzut pentru deţinerea inculpaţilor în arest preventiv.

Amintim că, la 13 ianuarie 2020, un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălți, a fost împușcat mortal de către un ofițer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Judecătoria Bălţi l-a condamnat pe carabinier la 17 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Bălţi a anulat sentinţa, invocând erori de procedură. În lipsa unei sentinţe de condamnare şi expirarea termenului de un an prevăzut pentru arestul preventiv, învinuitul urmează să fie eliberat.

Decizia Curţii de Apel Bălţi a indignat rudele victimei, care au recurs la proteste.

Julieta Saviţchi
19/07/2021Follow us on Telegram

Comentarii