Dosarul parcărilor cu plată: Judecătoria Chișinău a respins o nouă cerere de recuzare depusă de avocații fostului primar Dorin Chirtoacă

Julieta Savițchi
11/04/2019

Judecătoria Chișinău a respins joi, 11 aprilie, o nouă cerere de recuzare a judecătorului Alexandru Negru, în gestiunea căruia se află dosarul intentat pe numele fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Apărătorii au depus și o cerere de recuzare a procurorului, care, de asemenea, a fost respinsă. Cei doi avocați ai fostului edil – Gheorghe Malic și Tatiana Iovu – au declarat în ședința de examinare a cererii de recuzare că magistratul Negru este părtinitor și „manifestă o atitudine ostilă față de Dorin Chirtoacă”.

În plus, inculpatul și apărătorii săi au invocat faptul că atunci când a fost audiat Nistor Grozavu, în calitate de martor al acuzării, judecătorul Alexandru Negru a întrerupt procesul și nu le-a permis să îi adreseze întrebări. Un alt motiv a fost că magistratul Negru nu a admis în calitate de probe ale apărării mai multe documente, care ar confirma nevinovăția fostului edil. „Sunt documente în care se arată că au fost implicați șase consilieri, că Grozavu a făcut declarații false, documente care au fost ascunse de ancheta penală”, a precizat Chirtoacă.

Totodată, avocatul Gheorghe Malic a declarat că judecătorul Alexandru Negru încalcă la fiecare ședință procedura. „Ajutați-l pe Negru să scape de dosarul Chirtoacă”, a declarat apărătorul în cadrul ședinței de examinare a cererii de recuzare. Dorin Chirtoacă a criticat încheierea instanței prin care a fost respinsă cererea de recuzare: „Judecătorul nici nu a ridicat privirea. A avut nevoie de mai puțin de trei minute ca să pronunțe după ce a deliberat mai bine de două ore. Nu avem justiție”. Pe parcursul examinării dosarului, avocații lui Chirtoacă au solicitat, în repetate rânduri, recuzarea judecătorului Alexandru Negru.

Dorin Chirtoacă a fost reținut la 25 mai 2017 pentru trafic de influență în cazul licitațiilor pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. El susține că nu a comis nicio ilegalitate și că și-a îndeplinit doar atribuțiile de serviciu.

De cealaltă parte, procurorii anticorupție au declarat că Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău.

La rândul său, Grozavu a declarat în cadrul urmăririi penale că 26% din veniturile companiei reprezentau drept „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public–privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki.

Pe 10 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău l-a eliberat pe fostul primar din arest la domiciliu, plasându-l sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul municipiului Chișinău. Pe 29 noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a anulat interdicția impusă lui Dorin Chirtoacă de a nu părăsi țara.

Julieta Savițchi
11/04/2019

Comentarii