Dosarul preşedintelui Federaţiei de Baschet a fost trimis în judecată. Ofițerul CNA care i-ar fi promis că-l scapă basma curată cu 100.000, în arest

Anticoruptie.md
08/07/2016
Octavian Vucol, Foto: Facebook.com

Cauza penală de învinuire a lui Octavian Vucol, preşedintelui Federaţiei de Baschet din Republica Moldova (FBRM), reținut la mijlocul lunii mai de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari și plasat ulterior în arest, a ajuns în judecată. Împreună cu preşedintele FBRM, pe banca acuzaţilor vor compărea şi complicii acestuia – un electrician şi un director de firmă, toţi trei acuzaţi că, prin înşelăciune, l-ar fi deposedat pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro.

Procurorii au constatat că șeful Federației de Baschet, alături de alte persoane, l-ar fi convins pe cetățeanul slovac să investească 340.000 de euro în construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet. Asta chiar dacă FBRM nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului de 0,4 hectare, pe suprafaţa căruia urma să fie ridicat complexul, şi nici autorizaţie pentru construcţie.

Astfel, pe parcursul anului 2015, administratorul companiei de pe teritoriul Republicii Slovace ar fi  transferat pe conturile Federaţiei de Baschet din Moldova şi ar fi transmis bănuitului şi altor persoane diferite sume de bani, în numerar, în calitate de avans pentru începerea lucrărilor de proiectare a complexului sportiv. În total, suma cu care a fost prejudiciată compania slovacă este de 210.000 de euro, ceea ce constituia pe atunci peste 4,6 milioane de lei. În prezent inculpații sunt cercetaţi în stare de arest la domiciliu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă până la 15 ani de închisoare.

Între timp, un ofiţer de investigaţie din cadrul CNA a fost reţinut acum o lună, după ce ar fi pretins şi primit 100.000 de euro de la președintele Federației de Baschet pentru a mușamaliza respectiva cauză penală. Surse din cadrul CNA au confirmat atunci, pentru Anticoruptie.md, că este vorba despre Ruslan Harcenco, ofiţer superior pentru investigaţii operative, angajat în martie 2014. Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, susţine că ofiţerul a luat banii încă în luna februarie 2016, când a fost pornit dosarul penal în privinţa lui Vucol. Omul legii i-ar fi promis lui Octavian Vucol că îi va determina pe colegii săi să ia o decizie favorabilă în privinţa sa şi l-a asigurat că nu va ajunge în arest. La demersul Procuraturii Anticorupţie, Harcenco a primit mandat de arestare pentru 20 de zile, care ulterior a fost prelungit cu încă 20 de zile. În prezent, urmărirea penală în privinţa acestuia este în derulare.

Anticoruptie.md
08/07/2016Become a Patron!

TestRapid

Comentarii