„Dosarul privind atentatul la viața lui Plahotniuc, tărăgănat neîntemeiat” // Avocații spun că asta se face ca el să nu poată fi extrădat in Moldova”

Crina Dumitriu
11/11/2021
CIJM

Organizația pentru apărarea drepturilor omului «Dreptul la Dreptate» se arată indignată de faptul că reexaminarea dosarului privind atentatului la viața oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, în baza căruia are loc procesul de judecată a „grupului Valeriu Zabolotnâi”, acuzat de pregătirea atentatutului la viața oligarhului, se tărăgănează neîntemeiat.

„Atragem atenția D-voastră la durata mare de timp de când partea acuzării tergiversează reexaminarea în Curtea de Apel Chișinău a dosarului privind pretinsul antentat asupra oligarhului Plahotniuc. Oameni nevinovați continuă să se afle în detenție de aproape cinci ani de zile din hatârul oligarhului fugar”, se spune într-o declarație, făcută publică joi.

În viziunea apărătorilor drepturilor omului, partea acuzării tergiversează reexaminarea cauzei, deoarece așa îi convine lui Plahotniuc pentru a evita extrădarea sa în Moldova.

„Existența acestui dosar în Moldova are o importanță foarte pentru Plahotniuc, deoarece îi permite să inducă în eroare organele de drept din străinătate că nu s-ar afla în securitate dacă un stat sau altul ar începe procedura de extrădare a lui în Moldova”, consideră apărătorii drepturilor omului.

„În acest mod, tergiversând examinarea cauzei, procurorii care participă în dosarul „grupului Zabolotnâi” îl ajută pe oligarhul Plahotniuc să se eschiveze de la extrădare în țara noastră, unde el trebuie să răspundă pentru toate crimele sale”, se spune în declarație.

Activiștii atrag atenția ambasadorilor și la faptul că în organele de justiție își continuă activitatea acele persoane care l-au servit pe oligarhul Plahotniuc. „Solicităm atenția D-voastră asupra acestei mostre de nedreptate strigătoare la cer și de nihilism juridic, pe care continuă să-l manifeste angajații procuraturii pe care am moștenit-o de la regimul Plahotniuc și de unde nu au fost eliminați toți mercenarii și procurorii fruntașului caracatiței mafiotice care a dat bir cu fugiții”.

„Atâta timp cât continuă detenția oamenilor nevinovați, calomniați de sistemul oligarhic corupt al lui Plahotniuc, nu contenesc crimele împotriva democrației, drepturilor și libertăților omului. Crimele sunt comise de acoliții oligarhului fugar care au participat la capturarea statului și persecutarea ilegală a disidenților și incomozilor”, se spune în declarație.

În concluzie apărătorii drepturilor omului afirmă că de receptivitatea corpului diplomatic acum depinde viața și destinele acuzaților. „De atenția D-voastră  asupra acestui proces poate depinde viața și destinele oamenilor, pe care continuă să-i demoleze justiția moldovenească nedreaptă”, se spune în declarație.

Anticoruptie.md monitorizează acest dosar și a scris că dosarul în care Valerian Zabolotnîi  și alți cinci colegi de-ai săi sunt cercetați pentru o presupusă tentativă de asasinare a oligarhului Vladimir Plahotniuc în octombrie curent a luat o altă turnurăȘedința planificată pentru ziua de joi a fost întreruptă pânâ pe 15 octombrie curent. Singurul martor care figurează în acest dosar, Iuri Parcominco, a recunoscut în fața magistraților că acuzațiile pe care le-a adus în 2017 ar fi fost făcute sub presiune. Mai mult, el ar fi dispus acum să depună alte mărturii, chiar și sub detectorul de minciuni, cu condiția că nu i se va întâmpla nimic. După ce au luat act de declarațiile martorului, magistrații au amânat ședința.

Crina Dumitriu
11/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii