Dosarul Qatargate // Șeful Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, demis din cauza implicării în dosarul de corupție din Parlamentul European

Cornelia Cozonac
14/03/2023
Twitter

Șeful Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC), italianul Luca Visentini, a fost demis, urmare a implicării în scandalul de corupție din Parlamentul European, legat de mituirea unor deputați europeni cu bani din Qatar și Maroc. Consiliul general al ITUC, reunit sâmbătă, a constatat că implicarea lui Luca Visentini în scandalul de corupție a prejudiciat grav imaginea organizației, motiv pentru care acesta nu se mai bucură de încredere, în calitatea sa de secretar general. Un congres mondial extraordinar va avea loc cel mai probabil în luna mai pentru a alege un nou secretar general, se arată întrun comunicat al organizației.   

„Evenimentele din ultimele luni au cauzat prejudicii semnificative reputației Confederației Internaționale a Sindicatelor. Au fost învățate lecții importante și Consiliul General a reiterat opoziția absolută a CSI față de corupția sub orice formă.  Suntem hotărâți să protejăm CSI de orice formă de influență necorespunzătoare, sau chiar de apariția unei astfel de influențe. Vom lucra intens pentru a face schimbările necesare, în timp ce continuăm să luptăm pentru drepturile lucrătorilor, dreptatea socială și egalitatea în fiecare parte a lumii”, a declarat președintele Consiliului General al organizației, Akiko Gono.

Luca Visentini a fost arestat în decembrie în cadrul anchetei deschise în Belgia cu privire la suspiciunile de mituire a unor europarlamentari din partea unor state terţe precum Qatar şi Maroc. El a fost eliberat condiţionat după două zile de arest preventiv. Italianul în vârstă de 54 de ani a recunoscut la sfârşitul lunii decembrie că a primit o plată în numerar, "o donaţie de mai puţin de 50.000 de euro", de la ONG-ul Fight Impunity condus de compatriotul său, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, considerat unul dintre principalii suspecţi în acest caz, scrie presa internațională.

Cu toate acestea, Luca Visentini a dat asigurări că donaţia nu era legată de vreo tentativă de corupere sau de trafic de influenţă în beneficiul Qatarului, ci era destinată să ramburseze anumite costuri generate de campania sa pentru preluarea conducerii ITUC.

El fusese ales în noiembrie pentru a conduce organizaţia, dar a fost suspendat din funcţie la 21 decembrie de către organul de conducere al ITUC. Sâmbătă, ITUC a declarat că ia în considerare adăugarea la statutul său a unor "posibile amendamente privind finanţarea campaniilor pentru alegerile pentru conducerea" confederaţiei.

Trei persoane se află în prezent în arest preventiv în Belgia în legătură cu acest scandal de corupţie denumit generic „Qatargate”.

Ancheta penală a fost deschisă de justiţia belgiană în legătură cu suspiciunea de ingerinţă a Qatarului şi Marocului în procesul decizional al Parlamentului European, prin plăţi în numerar care erau intermediate de Pier Antonio Panzeri. În timpul unui prim val de arestări şi percheziţii, efectuate în decembrie la Bruxelles, anchetatorii au găsit 1,5 milioane de euro în numerar în genţi şi valize la persoane având legătură cu europarlamentara Eva Kaili din Grecia. Qatarul şi Marocul au negat însă cu fermitate că s-ar afla în spatele oricărei fapte de corupţie.

 

Cornelia Cozonac
14/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii