Dosarul Sandler: Cum a fost posibilă eliberarea celor doi condamnați pentru trafic de copii

Julieta Savițchi
28/09/2020
Igor Sandler, împreună cu mama sa

Schimbarea unui magistrat în completul de judecată în instanța de fond a făcut posibilă eliberarea fostului director al Gimnaziului-internat nr. 3 din Chișinău, Igor Sandler, și a omului de afaceri, Vladimir Drebot, condamnați de Judecătoria Chișinău la 17,5 și, respectiv, la 17 ani de închisoare cu executare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Decizia a fost luată săptămâna trecută de către Curtea de Apel Chișinău, iar dosarul a fost trimis la rejudecare în instanța de fond.

Instanța de fond și-a motivat decizia prin încălcarea normelor de procedură, și anume pentru că nu a fost reluat procesul de la început după ce unul dintre magistrați s-a retras din completul de judecată, în locul său fiind numit un alt judecător.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupție.md, Natalia Bayram, avocata părții vătămate, a precizat că, deși cei doi nu au fost achitați, decizia Curții de Apel Chișinău lasă loc de suspiciuni.

„Au desființat sentința pronunțată de prima instanță, iar în acest caz inculpații nu mai puteau fi ținuți în arest. În timpul desfășurării procesului în instanța de fond, un judecător a declarat abținere pe motiv că avea agenda supraîncărcată. Examinarea dosarului se afla la o etapă avansată, a fost audiat copilul, și pentru a nu-l trauma repetat cu audierile, s-a decis continuarea procesului. Codul de Procedură Penală permite continuarea procesului dacă din completul de judecată este schimbat un singur judecător. Instanța de apel însă a decis că nu s-a procedat corect”, a declarat apărătoarea.

Natalia Bayram a mai spus că are temeri ca cei doi nu vor părăsi țara pentru a se eschiva de la răspundere.

În septembrie 2018, Judecătoria Chișinău i-a găsit vinovați pe cei doi de traficarea unui minor în vârstă de 14 ani dintr-o familie social-vulnerabilă, elev la instituția condusă anterior de Igor Sandler. Procurorii au constatat că Igor Sandler l-a dus pe băiatul minor lui Vladimir Drebot pentru întreținerea relațiilor sexuale. Atât Sandler, cât și victima au fost plătiți de către Drebot.

Inculpații au pledat nevinovați. Vladimir Drebot, care închiriase în sectorul Buiucani un apartament pentru întâlnirile cu minorul, a declarat în instanță că a avut intenția să îl înfieze pe copil și nu a întreținut cu el relații sexuale. Igor Sandler a negat traficarea minorului și a spus că intențiile lui Drebot, care era și sponsor al gimnaziului, erau nobile.

Sandler și Drebot au refuzat să se prezinte la pronunțarea sentinței. 

Igor Sandler are 48 de ani și a lucrat ca director al Gimnaziului-internat nr. 3 din Chişinău aproape 15 ani. Cei care l-au cunoscut susţin că el a fost angajat iniţial în calitate de psiholog şi profesor de istorie. Ulterior, după decesul predecesorului său, Sandler a fost numit director al instituţiei. Arestarea lui Sandler i-a determinat pe mai mulți elevi de-ai săi să vorbească despre fărădelegile din instituție.

Totodată, s-a constatat că fostul director, care avea un salariu modest, trăia pe picior larg. El are o casă în Tohatin, mai multe apartamente în Chișinău și trei mașini.

Vladimir Drebot, 41 de ani, este administratorul și singurul fondator al firmei Climavent SRL, care se ocupă cu instalarea, repararea și întreținerea echipamentelor de răcire și ventilare.

Acesta a fost membru și activist al Partidului Comuniștilor, ex-consilier local în municipiul Chișinău și persoană de încredere a unor candidați comuniști la alegerile parlamentare din 2014.

Julieta Savițchi
28/09/2020

Comentarii