Dosarul savanților Gheorghe și Maria Duca: Avocații solicită scoaterea celor doi de sub urmărire penală

Julieta Savițchi
04/05/2019

Ședința preliminară în procesul penal în care sunt învinuiți soții academicieni Gheorghe și Maria Duca de abuz în serviciu a început vineri, 3 mai, după mai multe amânări pe motiv de boală a inculpaților. Avocații cuplului au solicitat scoatere clienților lor de sub urnărire penală.

Apărărorul Ion Lunca a invocat în pledoaria sa că organul de urmărire penală a depășit cu mai mult de un an termenul  de înaintare a învinurii lui Gheorghe și Maria Duca. ”Curtea Supremă de Justiție s-a expus în repetate rânduri că statutul de bănuit decurge de la data începerii urmăririi penale. În cazul clientului meu acest statut i-a fost atribuit de ofițerul de urmărire penală mai rârziu, printr-o ordonanță. Statul de bănuit pe numele lui Duca a expirat în iulie 2017, iar învinuirea i-a fost înaintată în noiembrie 2018”, a declarat avocatul, invocând mai multe norme procedurale și decizii ale Curții Supreme de Justiție.

La rândul său, procurorul Eugen Rurac a declarat în ședință că partea apărării a prezentat în instanță selectiv deciziile Curții Supreme de Justiție, iar circumstanțele cauzei penale dindosarul Duca nu se încadrează în spețele invocate de apărător.

Următoarea ședință a fost stabilită pentru data de 13 mai. Inițial, magistratul Tudor Stambol a insistat să fixeze următoarea ședință pentru data de 7 mai, invocând că nu poate admite tergiversarea procesului. Acest fapt a provocat nemulțumirea inculpaților, dar și a apărătorilor. Avocații au declarat că au prea puțin timp la dispoziție pentru a se pregăti de următoarea ședință, iar Gheorghe Duca a motivat că în această perioadă urmează să participe la un simpozion științific în afara țării.

Amintim că soții Duca sunt învinuiți că, în calitate de conducători ai instituțiilor, prin cumul, cercetători științifici, și-au atribuit în mod ilicit salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate decât zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri nejustificate. Ei s-ar fi aflat frecvent în deplasări de serviciu peste hotare și în concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.

Denunțul a fost făcut în toamna lui 2016 de către Ilie Donică, președinte al Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Gheorghe și Maria Duca, potrivit lui Donică, au primit în 2015 salarii, premii și suplimente salariale în valoare totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul Academiei de Științe, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca Academiei de Științe „Andrei Lupan” și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 decembrie 2016, Donică a precizat că s-a plâns mai multor instituții, inclusiv Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale. În urma adresărilor sale, ar fi fost creată o inspecție în cadrul Ministerului Finanțelor, care ar fi confirmat ilegalitățile admise. Totodată, soții Duca ar fi întors o parte din bani instituțiilor vizate, recunoscându-și vina. Însă, potrivit președintelui Institutului de Horticultură, acest fapt nu trebuie să îi scape de răspundere penală.

În noiembrie 2016, procurorii Anticorupție au emis o ordonanță prin care a fost refuzată pornirea urmăririi penale „din motivul lipsei laturei obiective și subiective a infracțiunii”. Ulterior, în februarie 2017, magistratul Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău a emis o încheiere conform căreia Procuratura Anticorupție a fost obligată să reia procesul penal pornit pe numele soților Duca. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.

 

Julieta Savițchi
04/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii