Dosarul Stoianoglo: CEDO a solicitat explicaţii Guvernului de la Chişinău în legătură cu reţinerea şi dosarele pornite pe numele procurorului general suspendat

Julieta Saviţchi
28/06/2022
CIJM

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat explicații din partea Guvernul Republicii Moldova privind dosarele penale şi suspendarea din funcţia de procuror generl a lui Alexandr Stoianoglo.

„Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea Europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa” , a declarat Victor Munteanu, unul din avocaţii lui Stoianoglo, într-un comunicat de presă.

Totodată, autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției.

La fel, CEDO a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

„Curtea Europeană nu comunică cazuri inadmisibile. Încercările unor reprezentanți ai autorităților Republicii Moldova de a diminua impactul comunicatului CEDO vorbesc fie despre incompetența acelora care neglijează întrebările CEDO, fie despre faptul că și-au dat seama de gafa enormă comisă anul trecut prin operarea modificărilor la legea procuraturii, criticată dur de Comisia de la Veneția, cu singurul scop de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo care a decis să păstreze independența procuraturii și să nu instrumenteze cazuri la comandă politică. Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor”, a declarat apărătorul.

Amintim că CEDO a comunicat Guvernului, la începutul lunii curente, cererile depuse de Stoianoglo. Prima cerere se referă la lipsirea de libertate a lui Stoianoglo în urma inițierii urmăririi penale împotriva sa. Cea de-a doua cerere se referă la suspendarea acestuia din funcția de procuror general în urma inițierii cauzei penale împotriva sa și la imposibilitatea de a contesta această măsură.

Ministerul Justiției a anunţat că aceste cereri vizează aspecte procedurale și nu se referă la procedura de demitere a lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Totodată, instituţia va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către Curte, până la 22 septembrie 2022, va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate.

Alexandr Stoianoglo a fost reţinut şi suspendat din funcţie la începutul lunii octombrie 2021, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a împuternicit un procuror în acest sens.

În prezent, Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție. Un dosar intentat pe numele lui Stoianoglo pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

În aprilie curent, o comisie specială a calificat drept nesatisfăcătoare activitatea lui Alexandr Stoianoglo, iar CSP a înaintat preşedintei Maia Sandu un demers cu propunerea de a-l demite.

Şefa statului nu a luat deocamdată o decizie.

Julieta Saviţchi
28/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii