Dosarul terenurilor de la Durlești: 9 persoane învinuite și sechestru pe un imobil din România

Ilie Gulca
05/05/2022
Fostul primar de Durlești, Nicolae Crudu, și fiica acestuia Diana

Nouă persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de învinuiți în dosarul schemei cu terenuri din orașul Durlești, municipiul Chișinău, a comunicat joi Procuratura Anticorupție, la peste jumătate de an de la primele rețineri în această cauză penală.

Cele nouă persoane sunt învinuite de participare la săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat și de spălarea banilor de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari.

Procurorii au mai anunțat că au fost puse sub sechestru 11 terenuri de pe teritoriul Republicii Moldova, două terenuri și un bun imobil din România a căror valoare totală constituie peste 10 milioane de lei.

Schema infracțională de deposedare a Primăriei orașului Durlești de terenuri a fost pusă în aplicare în perioada 2005-2007. Persoanele vizate sunt suspectate că au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați ai fostului primar, Nicolae Crudu, decedat recent.

Procurorii susțin că această afacere ilegală cu terenuri a prejudiciat bugetul Primăriei Durleşti cu peste 6,5 milioane de lei. Fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, fostă secretară de stat a Ministerului Agriculturii în Guvernul condus de Maia Sandu, reținută, pe 19 noiembrie, de către ofițerii CNA, pentru implicare în aceleași scheme, a fost cercetată pentru abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la opt ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Diana Crudu a fost eliberată din izolator în decembrie 2021. Judecătoria Chişinău a admis parţial demersul procurorilor anticorupţie şi a dispus ca Diana Crudu să stea următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Politicianul Vasile Costiuc, fin de cununie al primarului orașului Durlești, a fost și el arestat pe 12 ianuarie curent împreună cu fostul deputat democrat Veaceslav Nedelea și Elena Baraboi, o locuitoare din Durleşti.

Pe 14 martie, liderul Partidului Democrația Acasă a fost eliberat din arest la domiciliu.

Ilie Gulca
05/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii