Dosarul Veaceslav Platon versus Maia Sandu. Cum a decurs prima şedinţă de judecată după mai bine de un an de amânări

Anticoruptie.md
05/02/2023
Colaj

Judecătoria Chişinău i-a oferit un termen de 3,5 luni controversatului afacerist Veaceslav Platon ca să achite taxa de stat pentru a examina cererea depusă de acesta împotriva preşedintei Maia Sandu, privind apărarea onoarei şi demnităţii.

Decizia a fost luată la şedinţa de judecată de săptămâna trecută, aceasta fiind prima şedinţă lucrativă de la începutul examinării plângerii lui Platon, la 12 octombrie 2021.

La şedinţa din 2 februarie anul curent, judecătorul Octavian Dvornic a refuzat să dea curs cererii de concretizare a pretenţiilor la plângerea lui Platon şi a programat următoarea şedinţă pentru data de 16 mai.

Veaceslav Platon a acţionat-o în instanţă pe şefa statului în vara anului 2021, după ce aceasta a criticat public dcizia procurorilor de a retrage învinuirile înprivinţa lui Veaceslav Platon, pentru care a fost condamnat la 18 ani în dosarul fraudei bancare.

„Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare”, a spus Maia Sandu.

Ulterior, Veaceslav Platon a calificat drept „urmărire politică” declarația președintei țării.

Precizăm că prima şedinţă de judecată în dosarul Platon versus Maia Sandu a fost amânată pe motiv că reclamantul nu a fost citat legal şi nu a făcut act de prezenţă.

A doua şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 20 ianuarie 2022, dar a fost amânată pe motiv că nu s-a prezentat nici pârâtul, nici avocaţii săi.

O altă şedinţă urma să aibă loc la 14 aprilie, dar a fost amânată pe motiv că expirase mandatul de 5 ani al magistratului Dvornic.

Amintim că, Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancar.

Cele trei dosare penale pe numele lui Veaceslav Platon din gestiunea Judecătoriei Chişinău bat pasul pe loc. Deşi magistraţii au programat zeci de şedinţe, după anunţarea lui Platon în urmărire generală, niciuna din ele nu a fost lucrativă, cu excepţia unei şedinţe care s-a limitat la înaintarea cererilor din partea apărării.

Motivele amânării şedinţelor în dosarele Platon au fost multiple, dar de cele mai multe ori nu au avut loc din cauza neprezentării părţilor la proces, în special a inculpatului şi apărătorilor săi. În două dosare, magistraţii au decis ca procesele de judecată să aibă loc în lipsa inculpatului, însă avocaţii au înaintat mai multe cereri de recuzare, toate fiind respinse.

Veaceslav Platon a plecat la Londra în iulie 2021, după ce a fost anunţat rezutatul alegerilor parlamentare anticipate. Controversatul afacerist a lansat critici dure, din capitala Marii Britanii, în adresa guvernării de la Chişinău şi, în special, a preşedintei Maia Sandu.


 

Anticoruptie.md
05/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii