Dosarul VENTO // „Învinuiri aberante. Vor râde toți de acest dosar”. Reacția lui Viorel Morari la acuzațiile procurorilor

Ilie Gulca
13/07/2021
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a calificat învinuirile în dosarul VENTO drept „aberante”. În opinia sa, acțiunile Procuraturii Generale îi fac intangibili pe cei care au resurse financiare și favorizează ridicarea nemotivată a prețurilor la combustibil. Procuratura Generală a anunțat, marți, într-un comunicat încheierea urmării penale în dosarul cu pricina.

„Una dintre acuzații, de exemplu, este că aș fi indus în eroare 15 judecători, sau nu știu câți acolo. E vorba de judecători care au semnat demersurile înaintate de procuror privind aplicarea măsurii preventive arestul. Ei ar fi semnat legalitatea încheierilor judecătorilor de instrucție de la Curtea de Apel. Este aberant. Vor râde toți de acest dosar”, a spus fostul șef al Procuraturii Anticorupție.

După spusele sale, comunicatul Procuraturii Generale este tendențios, invocând faptul că a fost informat despre terminarea urmării penale pe 30 iunie.

„Deci, comunicatul trebuia să apară în aceeași perioadă. El a apărut pe 13 iulie, mai există timp pentru a face cunoștință cu probatoriul până pe 25 iulie. Acest comunicat a fost publicat pentru a redresa cumva imaginea procurorului general [Alexandr Stoianoglo]. Majoritatea cetățenilor nu îl vor în scaunul de procuror general. El a compromis funcția respectivă, este o persoană incompetentă.”

Viorel Morari a ironizat că cele mai mari realizări ale procurorului general Stoianoglo sunt „lupta împotriva fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Morari, și eliberarea lui Veaceslav Platon”.

„Între timp, el a uitat de alte dosare în cazul lui Platon. Veaceslav Platon este bine-mersi, deoarece Procuratura Generală a renunțat la acuzare. Acest fapt este penal. Ei nu puteau să renunțe la acuzare în proces de revizuire. Conform procedurii, renunțarea la acuzare se face în cazul inculpatului, Platon însă a fost condamnat. A avut un alt statut. Instanța de judecată trebuia să decidă.”

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a semnalat probleme similare în dosarul VENTO, susținând că în privința lui Igor Borș, de asemenea, s-a renunțat la acuzare. „Adică, nu a fost constatată lipsa componentei de infracțiune de către instanța de judecată care a examinat dosarul. Cred că s-a renunțat la acuzare la indicația lui Stoianoglo. Faptul respectiv îi face intangibili pe cei care au resurse financiare și fac în continuare posibil ridicarea nemotivată a prețurilor la combustibil. Problema cea mai mare a companiilor VENTO consta în faptul că ei au majorat cheltuielile prin crearea fictivă a mai multor întreprinderi.”   

În dosarul VENTO, lui Viorel Morari și unui fost subaltern de-al său, Roman Statnîi, le sunt imputate patru capete de acuzare: exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării VENTO.

În dosarul VENTO, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și un fost subaltern de-al său, le sunt imputate patru capete de acuzare: exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării VENTO.

Acest dosar fost inclus în lista celor 38 de cauze examinate abuziv în perioada în care statul a fost capturat. Ținem să precizăm că pe 9 decembrie 2020, după ce a examinat probele, instanța a constatat că nu a avut nicio substanță, declarându-i nevinovați atât pe Igor Borș, cât și compania vizată.

Ilie Gulca
13/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii