VIDEO// Dosarul Viorel Morari // Avocații inculpatului au solicitat recuzarea echipei de acuzatori

Julieta Savițchi
03/03/2020

Ședința preliminară în primul dosar penal intentat pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție a fost amânată după ce partea apărării a solicitat recuzarea echipei formată din patru procurori care urmau să reprezinte acuzarea de stat. Amânarea ședinței a fost solicitată de procurori, care au invocat că au nevoie de timp pentru a-și expune poziția.

Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari, a invocat în demersul său, că numirea completului de acuzatori de către procurorul general-adjunct, Ruslan Popov, este ilegală. Apărătorul a făcut referință la articolul 8 din Legea cu privire la Procuratură, în care este prevăzut că Procuratura Generală conduce și exercită urmărirea penală și reprezintă învinuirea în instanță de judecată în cauze de importanță la decizia procurorului general. Deci, și în dosarul Morari, pariciparea celor patru procurori urma să fie dispusă în mod exclusiv de către procurorul general.

Apărarea a mai invocat că dispoziția semnată de Popov nu are număr de înregistrare.

Pe lângă recuzarea celor patru procurori, apărarea a mai solicitat instanței și anularea dispoziției semnate de Ruslan Popov.

Următoarea ședință a fost programată pentru data de 9 martie.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon, care se răzbună pentru că a repus pe rol dosarul finanțării Partidului Socialiștilor.

Julieta Savițchi
03/03/2020Follow us on Telegram

Comentarii