Dosarul Viorel Morari // Examinarea în instanță, amânată cu două luni

Julieta Savițchi
10/07/2020

Judecătoria Chișinău a respins vineri demersul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, învinuit de abuz de serviciu, privind recuzarea unuia dintre procurorii pe caz. Instanța a programat următoarea ședință de judecată pentru data de 18 septembrie, motivul fiind vacanțele magistraților.

Morari a solicitat recuzarea procurorei Elena Ceruță. Motivul invocat e că aceasta a fost și acuzatoarea omului de afaceri Valentin Eșanu, învinuit într-un dosar, calificat mai apoi drept politic. După plecarea PDM de la guvernare, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal privind schemele de spălare de bani la întreprinderea de stat Metalferos, în baza denunțului făcut de Eșanu.

Un alt motiv invocat pentru recuzarea procurorei este că aceasta ar fi fost suspectată anterior de către procurorii anticorupție că ar fi contribuit la elaborarea unei liste cu indicații privind deciziile pe anumite dosare, depistată în biroul de serviciu al fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, învinuit, apoi scos de sub urmărire penală într-un dosar de îmbogățire ilicită. Morari a comunicat în instanță că a fost dispusă ridicarea calculatorului Elenei Ceruță pentru a verifica implicarea în elaborarea listei lui Druță.

Instanța de judecată a respins cerererea de recuzare a acuzatoarei. Anterior, Morari a solicitat și recuzarea procurorului Vladislavi Căruceru pe motiv că a fost cercetat penal de către Procuratura Anticorupție. Demersul a fost respins.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari la 14 februarie, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv. În total au avut loc șase ședințe, iar procesul se află la etapa preliminară.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.

Julieta Savițchi
10/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii