Dosarul Viorel Morari: Procurorii au solicitat mandat de arestare pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție. Pe ce se întemeiază învinuirea

Julieta Savițchi
12/01/2020

Procurorii i-au înaintat lui Viorel Morari ordonanța de punere sub învinuire și au cerut mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție. Judecătoria Chișinău urmează să se expună luni dimineață în privința plasării lui Viorel Morari în arest preventiv.

Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că ordonanța de punere sub învinuire este ambiguă și neîntemeiată și se bazează pe declarațiile unui fost procuror anticorupție. „Singura probă invocată este declarația unui fost subaltern al lui Morari. Acuzatorii susțin că ar exista și documente care să confirme vinovăția clientului meu. Noi am insistat să ni le prezinte, dar ni s-a refuzat. Fapta imputată ar fi avut loc cu trei ani în urmă. Clientul meu ar colabora cu ancheta, dar nu înțelege ce anume trebuie să facă. El pledează în continuare nevinovat”, a precizat apărătorul.

Vasile Foltea a mai comunicat că a fost depusă o cerere de recuzare a procurorului pe caz, Vladislav Căruceru, care a rămas fără răspuns. „Căruceru a fost până nu demult cercetat într-un dosar penal de către Procuratura Anticorupție și sunt dubii că acesta ar avea o poziție nepărtinitoare. Dar mai sunt și alte motive întemeiate pentru înlăturarea lui Căruceru de la dosar”, a spus avocatul.

Apărătorul a respins acuzațiile Procuraturii Generale că Viorel Morari l-ar fi amenințat pe Căruceru: „Clientul meu doar a solicitat recuzarea procurorului pe caz. Nu poate fi interpretată o cerere de recuzare ca o amenințare”.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut vineri după amiază, fiind bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari I se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ne-au comunicat că un fost subaltern de al lui Morari l-ar fi denunțat că a primit de la acesta indicații să intenteze un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon cu o dată anterioară.

Julieta Savițchi
12/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii