Dosarul Viorel Morari, punct şi de la capăt. Procurorul Căruceru, obligat să reprezinte acuzarea de stat

Julieta Saviţchi
26/10/2022
CIJM

La aproape doi ani de când a ajuns în instanţă, examinarea dosarului de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de abuz în serviciu şi imixtiune în efectuarea justiţiei, ar putea fi reluată de la început. Solicitarea a venit din partea procurorului Vladislav Căruceru, după ce instanţa i-a respins cererea de abţinere şi l-a obligat să reprezinte acuzarea de stat.

Viorel Morari şi avocatul său au susţinut solicicitarea acuzatorului de a relua din nou cercetarea judecătorească. Aceasta presupune audierea din nou a martorilor, dar şi a părţii vătămate, controversatul afacerist Veaceslav Platon, care se asunde de justiţia moldovenească la Londra.

Decizia privind solicitarea procurorului Căruceru va fi luată de instanţă în luna decembrie a anului curent.

Deşi a acceptat reluarea cercetării judecătoreşti, Viorel Morari a declarat că tergiversarea examinării dosarului îl afectează foarte mult. „Nu am recuzat niciun judecător sau procuror. Am susţinut demersul procurorului pentru că nu vrem să existe nici cea mai mică suspiciune că am influenţa cumva derularea procesului. Nu dorim să existe interpretări după pronunţarea sentinţei. Deşi dosarul a fost tergiversat aproape un an din cauza procurorilor. Această tergiversare mă afectează foarte mult. Nu pot să revin în Procuratură şi nici să-mi caut de lucru în altă parte. Sunt nevoit să caut câştiguri ocazionale pentru a-mi întreţine familia”, a declarat Viorel Morari pentru portalul Anticorupţie.md.

Amintim că învinuirea în instanţă pe cazul Morari era reprezentată de acuzatoarele Elena Ceruţa şi Renata Anici. La începutul anului curent, pe numele procurorei Elena Ceruţă a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că, în primăvara anului 2021, i-a retras învinuirile lui Veaceslav Platon în dosarul în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare, făcând posibilă achitarea controversatului afacerist. În locul Elenei Ceruţa a fost numit acuzatorul Vladislav Căruceru.

La o şedinţă de judecată din luna aprilie a anului curent, Vladislav Căruceru a solicitat termen ca să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, Viorel Morari s-a plâns pe Căruceru la Inspecţia Procurorilor pentru că acesta nu a fost să facă cunoştinţă cu dosarul în termenul oferit de instanţă.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Toamna trecută,  Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul.

În 2022, trei şedinţe de judecată au fost amânate pe motiv că un magistrat era în concediu medical, iar celelalte, la solicitarea procurorului.

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.

 

Julieta Saviţchi
26/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii