Două luni de deliberare după un proces de 4 ani şi 6 luni. Un ofiţer CNA, învinuit de corupţie, îşi va afla sentinţa

Julieta Saviţchi
05/12/2022
Ruslan Harcenco Foto: CIJM

Fostul ofiţer al CNA, Ruslan Harcenco, învinuit de trafic de influenţă, îşi va afla sentinţa pe 22 de decembrie, la 4 ani şi şase luni de când a început procesul de Judecată. Judecătorul Nicolae Corcea a avut nevoie de 2 luni de deliberare pentru a lua decizia.

La ultima şedinţă, care a avut loc la 19 octombrie, magistratul Corcea a anunţat că pleacă în deliberare, iar şedinţa de pronunţare va avea loc la 22 decembrie. În agenda Judecătoriei Chişinău, publicată pe portalul instanţelor, nu a fost anunţată şedinţa de pronunţare a verdictului în privinţa lui Harcenco.

Examinarea dosarului a început în mai 2018, iar de atunci au fost programate 70 de şedinţe de judecată, majoritate fiind nelucrative.

Şedinţele au fost întrerupte sau amânate din diferite motive: la solicitarea părţilor, nu s-au prezentat avocatul sau procurorul, nu au dat curs citaţiei martorii, a lipsit din anumite motive judecătorul. Un alt motiv al amânării şedințelor de judecată

Ruslan Harcenco a fost reţinut la 3 iunie 2016, fiind bănuit că ar fi luat 100.000 de euro de la Octavian Vucol, preşedintele Federaţiei de Basket din Republica Moldova. Ultimul era învinuit de ofiţerii CNA că l-ar fi deposedat pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro.

Procurorii l-au învinuit pe Harcenco că ar fi luat banii încă în luna februarie 2016, când a fost pornit dosarul penal în privinţa lui Vucol. Omul legii i-ar fi promis lui Octavian Vucol că îi va determina pe colegii săi să ia o decizie favorabilă în privinţa sa şi l-a asigurat că nu va ajunge în arest.

Ruslan Harcenco a declarat în cadrul unei şedinţe de judecată că directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru, este cel care ar fi luat cele o sută de mii de euro, în 2016, de la Octavian Vucol pentru a-l scăpa de arest.

Harcenco a mai declarat că Vadim Cojocaru ar fi împărțit banii cu procurorul Adrian Popenco, care ar fi fost autorul ideii și ar fi asigurat lipsa controlului din partea Procuraturii Anticorupţie. Fostul şef de direcţie a CNA, Bogdan Zumbreanu, ar fi asigurat tergiversarea anchetei și lipsa acțiunilor din partea organului de urmărire penală. Iar cel care ar fi luat banii de la Vucol și i-ar fi transmis lui Vadim Cojocaru ar fi avocatul Alexei Frunze.

Toate persoanele denunţate de Harcenco în cadrul şedinţei de judecată au respins acuzaţiile. Totodată, Procuratura Anticorupţie nu s-a autosesizat în urma denunţului fostului ofiţer al CNA.

Julieta Saviţchi
05/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii