După ce a fost achitat de instanța de fond, un fost procuror a fost condamnat la șapte ani de închisoare

Anticoruptie.md
11/11/2019

După ce instanța de fond l-a achitat acum doi ani, vineri, Curtea de Apel Bălți l-a condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, pentru corupere pasivă, pe fostul procuror al Procuraturii Edineț, Corneliu Gheras. Acesta a fost luat sub strajă direct din sala de judecată.

Decizia Curții de Apel vine după ce magistrații au admis apelul procurorului care a prezentat acuzarea de stat, în ceea ce privește măsurile asiguratorii, pronunțându-se o nouă hotărâre.

Astfel, inculpatul a fost condamnat la șapte ani de închisoare, cu executare în penitenciar de timp închis și aplicarea unei amenzi de 400 de mii de lei. Totodată, a fost menținut sechestrul, fiind confiscată în contul statului suma de 17 mii de Euro, bani ce reprezintă bunurile rezultate din infracțiune.

Decizia este executorie, cu posibilitatea de a fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că procurorul din cadrul Procuraturii Edineț a fost achitat de prima instanță, sentința fiind pronunțată de către Judecătoria Edineț. Magistratul care a pronunțat verdictul a fost eliberat din funcție în primăvara anului 2017, după ce procurorul general a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii, în acest sens, iar dosarul penal intentat pe numele său a fost transmis în judecată.

Procurorul era acuzat de pretinderea şi primirea a 20 de mii de lei de la o persoană ce era urmărită penal pentru furtul unui telefon mobil, iar acesta, asigurând conducerea urmăririi penale, a solicitat banii în schimbul încetării acesteia.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, s-a confirmat comportamentul coruptibil al procurorului, care a primit banii în trei tranşe: prima dată zece mii de lei, iar ulterior, câte cinci mii, fiind reţinut imediat după primirea de la petiţionar a ultimei tranşe de bani – depistată şi ridicată în cadrul percheziţionării automobilului personal.

Anticoruptie.md
11/11/2019

Comentarii