După cinci ani de detenție, cele șase persoane, acuzate de un presupus atentat la viața lui Plahotniuc, au fost achitate

Crina Dumitriu
12/11/2021

Curtea de Apel din Chișinău i-a achitat pe cei șase bărbați acuzați că ar fi vrut să-l asasineze pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. Vladimir Zabolotnâi și cei cinci colegi ai lui și-au petrecut ultimii cinci ani în penitenciarul 13. După schimbarea puterii la Chiținău, singurul martor care figurează în această cauză a recunoscut că a făcut acuzații sub presiune. 

În vara anului trecut Curtea Supremă de Justiție a anulat condamnarea celor șase bărbați, acuzați că ar fi plănuit să-l omoare pe Vlad Plahotniuc la comanda lui Grigore Caramalac. Ei au fost arestați în aprilie 2017 în Republica Moldova și Ucraina. Cei șase au primit în decembrie 2018 pedepse de la 11 până la 23 de ani de închisoare. 

Presupusul atentat a fost deconspirat în aprilie 2017. Potrivit rechizitorului, Valeriu Zabolotnîi director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS, filială fondată de autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias „Bulgarul”, a avut rolul principal în organizarea tentativei de asasinare. Apropiații săi, Kirov și Șevcenko, l-ar fi ajutat apelând la ajutorul lui Iuri Parhomenko, un locuitor din Transnistria. Cel din urmă, la rândul său, a apelat la Aleksandr Adamovici, liderul unei grupări criminale din Ucraina.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valeriu Zabolotnîi a declarat într-o ședință de judecată că dosarul și condamnareea au fost o comandă politică. „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”, a declarat el la vreme respectivă.

Crina Dumitriu
12/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii