După decizia irevocabilă a CSJ, ANI cere Cancelariei de Stat demiterea primarului de Ungheni

Marcela Meglei
14/01/2021
Alexandru Ambros. Foto: Facebook.com

După ce Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză Autorității Naționale de Integritate în litigiul cu primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, ANI a cerut Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni. 

Un act de constatare al ANI, emis în noiembrie 2018, a depistat documente care denotă că Primăria municipiului Ungheni, pe parcursul anului 2015, a încheiat patru contracte de mică valoare de achiziționare de la SRL Aledex Info a bunurilor și serviciilor în valoare de 103.702 lei. În același timp, documentele contabile au confirmat că ordinele de plată au fost semnate de către Alexandru Ambros, în calitate de primar al municipiului Ungheni. Singurul fondator al firmei SRL Aledex Info este Svetlana Ambros, soția primarului.

Primarul a contestat în instanța de judecată actul emis de ANI, având câștig de cauză în instanța de fond și apel. Ulterior, ANI a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție, iar în baza Deciziei Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiției, actul ANI a rămas definitiv.

O investigație publicată pe Portalul Anticoruptie.md arată că firma soției primarului de Ungheni, SRL Aledex Info, a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani în urma contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma a livrat administrației locale rechizite de birou și alte mărfuri. Alexandru Ambros a cedat soției sale partea sa din afacere după ce a obținut mandatul de primar.   

Precizăm că, Alexandru Ambros urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar pentru o perioadă de trei ani și va fi înscris în lista publică a persoanelor cu interdicții. În același timp, ordinele de plată semnate de către primar vor fi declarate nule.

Marcela Meglei
14/01/2021Follow us on Telegram

Comentarii