După un an de la inițierea controlului, ANI a constatat conflictul de interese admis de primărița din Colonița

Marcela Meglei
27/07/2020

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că primărița satului Colonița, Angela Zaporojan, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră. 

Inspectorii de integritate au stabilit că în ianuarie 2019, Zaporojan și-a angajat fiica în funcția de bibliotecară la Biblioteca din cadrul Centrului de Creație și Agrement din localitate. Fiica a deținut funcția respectivă timp de șapte luni, perioadă în care a fost remunerată. Ulterior, în iulie 2019, Angela Zaporojan a emis o dispoziție prin care și-a eliberat ruda din funcție.

Într-un comunicat al ANI se arată că primărița nu a declarat la ANI conflictul de interese real în care s-a aflat și nu a așteptat soluționarea acestuia, conform prevederilor legale. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza Judecătoria Chișinău pentru inițierea procedurii de de ridicare înainte de termen a mandatului de primar.

Amintim că sesizarea privind conflictul de interese admis de Angela Zaporojan a fost depusă, la 31 iulie 2019, de consiliera liberală, Vera Caraman. Aleasa locală a anexat drept argument copia unei dispoziții semnate de primărița Zaporojan, la 3 ianuarie 2019, prin care o angajează pe fiica Iulia, în vârstă de 15 ani, în funcția de bibliotecară pentru jumătate de salariu.

Solicitată de portalul Anticoruptie.md, Angela Zaporojan a declarat că fiica ei nu mai lucrează de două luni în funcția respectivă și că nu au existat conflicte de interese, deoarece era subalterna directorului Centrului de Creație și Agrement. Angela Zaporojan susținea că este hărțuită de mai mulți ani de consilierii liberali, care, potrivit ei, ar fi rude ale lui Mihai Ghimpu, după ce a demis-o pe Zinaida Ghimpu din funcția de inginer cadastral și nu ar fi  permis feciorilor săi să acapareze mai multe terenuri.

Angela Zaporojan a fost suspendată din funcția de primar, în aprilie 2018, după ce, la sfârșitul lunii martie, a fost condamnată de Curtea de Apel Chișinău  pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ancheta penală a stabilit că edilul se făcea vinovat de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. Primărița a fost găsită vinovată și de faptul că, în 2014, a alocat din bugetul local aproape 100 de mii de lei pentru construcția gardului bisericii din localitate, fără ca alocarea fondurilor să fie aprobată de consiliul local. Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale - 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani. În septembrie 2018, Angela Zaporojan a fost repusă în funcție, fiind achitată de Curtea Supremă de Justiție.

Angela Zaporojan este la al treilea mandat de primar. În 2011 și în 2015 a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015. În noiembrie 2015, Angela Zaporojan a părăsit PLDM. În aprilie 2018, a devenit membră a Partidului Democrat. În 2019 a schimbat din nou partidul, iar la alegerile din toamnă a câștigat al treilea mandat de primar, de această dată din partea PSRM.

Marcela Meglei
27/07/2020

Comentarii