Ecourile regimului PDM // Protestatarul Valeriu Cucu, achitat după trei ani și trei luni de detenție

Julieta Savițchi
10/07/2020
Foto: CIJM

Combatantul Valeriu Cucu, om de afaceri și fost poliţist, a fost achitat într-un dosar de contrabandă, după ce a stat timp de trei ani și trei luni în detenție. Decizia a fost luată vineri de Curtea de Apel Chișinău. Instanța a dispus restituirea bunurilor și mijloacelor financiare confiscate de la combatant.

Dosarul i-a fost pornit în perioada guvernării pedemiste, după ce Valeriu Cucu, fiind activist al Platformei Demnitate și Adevăr, a participat la mai multe proteste din Piața Marii Adunări Naționale. Totodată, Cucu a sesizat organele de drept despre schemele de corupție acoperite de instituțiile statului.

Businessmanul a fost reținut la 28 martie 2017 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) pentru contrabandă și spălare de bani. Împreună cu el au mai fost reținuți, apoi eliberați un broker vamal, un vameș și un șofer.

Potrivit procurorilor PCCOCS, Cucu, împreună cu un angajat de-al său, ar fi introdus ilegal în țară marfă în valoare de peste 27 de milioane de lei de la piața din Odesa. După ce a stat un an în arest preventiv, în martie 2018 Valeriu Cucu a fost eliberat, însă reținut în mai puțin de o oră, într-un nou dosar penal.

Procurorii au invocat că în timp ce se afla în detenție, fostul polițist ar fi pus la cale o nouă schemă. Combatantul i-ar fi cerut concubinei sale să-i aducă un notar în pușcărie pentru a trece jumătate din activele firmei Camarad Grup SRL pe numele lui Vasile Iacubov, președintele Asociației Veteranilor de Război din sectorul Ciocana. Iacubov este cumnatul său. Ulterior, potrivit scenariului pus la cale de Cucu, avocații săi ar fi trebuit să-l acuze pe Iacubov că ar avea legături cu factori de decizie din cadrul Ministerului de Interne și că întreaga afacere cu contrabandă ar fi controlată de conducerea MAI.

Procurorii au prezentat drept dovadă interceptarea convorbirilor telefonice întreținute de Valeriu Cucu de la un telefon mobil transmis în penitenciar sub controlul PCCOCS.

În anul 2015, cu mult înainte de a fi arestat, Valeriu Cucu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este persecutat sistematic de către organele de drept pentru că împreună cu mai mulți combatanți a sesizat Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate despre scheme de contrabandă tutelate de instituţiile statului. El a declarat că împreună cu alți combatanți au fost informaţi de colaboratori ai poliţiei de bună credinţă că există o grupare criminală care importă bunuri în ţară, fraudând bugetul statului cu sute de mii de lei lunar. La începutul lunii noiembrie, Cucu, şi alţi membri ai gărzii populare, au aflat pe unde va intra un camion plin cu marfă, care aparţine unui om de afaceri ce este tutelat de oamenii legii, şi au mers la faţa locului ca să se convingă că se face contrabandă şi să sesizeze organele de drept. Aceştia au depistat camionul şi remorca, pline de mărfuri, dar care în acte au fost vămuite în valoare de circa 10% din costul real al bunurilor. Când au chemat poliţia, aceasta nu doar că a venit cu întârziere, dar în loc să cerceteze cazul, s-a luat de veterani, întrebând cum s-au legitimat şi în baza a ce au acţionat. Valeriu Cucu a mai spus că el din 2012 sesizează toate organele statului cu privire la fărădelegile care se fac la vamă, dar nu a obţinut nimic decât controale drastice asupra activităţii sale şi presiuni asupra membrilor familei.

Julieta Savițchi
10/07/2020

Comentarii