Efectele unei anchete a CIJM: Dosarul Chitoroagă, trimis în judecată

Julieta Saviţchi
08/11/2021

Dosarul penal intentat cu doi ani în urmă, pentru îmbogăţire ilicită, pe numele fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, a fost trimis în judecată. Dosarul a fost pornit în urma publicării unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova.

Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Jurnaliștii arătau că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni.

Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

Alexandr Stoianoiglo, desemnat în funcţia de procuror general în perioada când fusese reţinut Chitoroagă, l-a acuzat pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de faptul că dosarul pornit pe numele ex-şefului PCCOCS ar fi o tăzbunare.

Ulterior, Stoianoglo a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Julieta Saviţchi
08/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii