Efectul domino: după Andronachi, Vlad Plahotniuc este judecat în dosarul „Frauda bancară”

Anticoruptie.md
26/01/2023

Pe 6 februarie 2023  a fost fixată o nouă ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău pe cazul învinuitului Vladimir Plahotniuc, în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Asta, după ce pe  17 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului.

„În consecință, apărătorii în interesele învinuitului Plahotniuc au contestat cu recurs încheierea instanței de fond, iar prima ședință în cadrul Curții de Apel Chișinău a avut loc la 28.12.2022. Drept urmare, au avut loc 3 ședințe de judecată, unde au fost înaintate de către partea apărării, noi cereri de ridicare a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare sau cereri de amânare a ședințelor de judecată, procurorii pledând constant pentru respingerea cererilor respective”, declară acuzatorii.

În cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărârea contestată, cauza penală urmează a fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Vlad Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

Oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri al căror beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc, în valoare totală de peste un miliard de lei.

 

Anticoruptie.md
26/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii