Eliberat, dar contrariat. Presimţirea lui Dorin Chirtoacă: „Ceva nu este în regulă”

Anticoruptie.md
10/11/2017
Dorin Chirtoacă. Foto: CIJM

După aproape cinci luni de arest la domiciliu, primarul suspendat din funcție al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile. Decizia a fost luată vineri, 10 noiembrie, de către Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. După ce a ieşit din şedinţa de judecată, el a lăsat să se înţeleagă că hotărârea este neaşteptată şi a sugerat că ar urma să i se întâmple şi alte lucruri. La scurt timp, unii jurnalişti au sesizat că au primit pe e-mail imagini intime cu Dorin Chirtoacă. Asta după ce, tot în această săptămână, mai multe portaluri au difuzat şi alte videouri în care primarul apare distrându-se alături de colegi de la Primărie.   

„Ceva nu este în regulă. O să ne dăm seama pe parcurs, cu siguranţă. Prima mea reacţie este că ceva nu este în regulă. Este o decizie tardivă în ceea ce priveşte referendumul şi de ochii lumii în ceea ce priveşte acest dosar. Probabil că acum vor începe presiuni cu demisia, precum că m-aş fi vândut lui Plahotniuc sau ceva de genul respectiv, că totul este aranjat. Va începe un tămbălău şi mai mare în toată chestiunea asta”, a declarat el nedumerit jurnaliştilor după ce a fost anunţată decizia judecătorilor.

La scurt timp de la eliberarea din arestul la domiciliu, mai mulţi jurnalişti au scris pe Facebook că au primit imagini intime cu Dorin Chirtoacă. Socialistul Ion Ceban s-a referit la acestea într-o conferinţă de presă. Ulterior, primarul suspendat a venit cu un nou comentariu. „Aceste afirmaţii ale PSRM confirmă că anume ei stau în spatele deningrarii cu fotografii şi filme. Voi aţi vrut acest referendum de ani de zile şi voi l-ati organizat. Aţi pregătit aceste tâmpenii, prostii şi falsuri pe care le folosiţi acum zile şi săptamani la rând, nu numai pe internet, dar şi în ziarele voastre, anume pentru referendum”, a scris edilul pe Facebook.

Dorin Chirtoacă este cercetat penal în două dosare: pentru trafic de influență și corupere pasivă, în cazul licitațiilor pentru gestionarea serviciilor de parcare cu plată în Capitală, și pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin executarea incorectă a zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

Primul dosar a fost transmis în judecată în iulie curent. Tot atunci, la solicitarea procurorilor, edilul Capitalei a fost suspendat din funcție până la judecarea cauzei. 

Chirtoacă și avocații săi au invocat mai multe ilegalități și încălcări de procedură admise de procurori și judecători la instrumentarea și examinarea cauzei, cum ar fi înlăturarea avocaţilor, suspendarea din funcţie, hotărâri de judecată copy-paste, judecarea procedurii împreună cu fondul, declinări de competenţe. El a calificat ambele dosare penale drept instrumentate la comandă politică.

Din momentul reținerii și până în prezent, Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu. În septembrie, judecătorii de instrucție au respins solicitarea primarului de a i se permite să meargă la un eveniment al Congresului Autorităților Publice Locale din Europa, al cărui vicepreședinte este. Acolo a fost discutată situația gravă a primarilor din Republica Moldova, persecutați de instituțiile de drept. În perioada aflării lui Dorin Chirtoacă în arest la domiciliu, magistrații au dat undă verde inițiativei socialiștilor de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului Capitalei, iar pe 26 octombrie, judecătorii au respins cererea edilului de a fi eliberat din arest la domiciliu pentru a-și putea organiza campania electorală dinaintea referendumului.

Anticoruptie.md
10/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii