Escrocherie de 11 milioane de lei în Chișinău. Ce pedeapsă riscă cei care au pus schema la cale

Anticoruptie.md
17/08/2022
Sursa: CIJM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată dosarul penal în care sunt vizați administratorul și contabila unei companii din Chișinău, care au fost cercetați penal pentru fals în documente și delapidarea companiei de o încăpere în valoare de peste 10,9 milioane lei. Aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 8 la 15 ani pentru delapidare, iar pentru fals s-ar putea alege cu încă 5 ani de detenție.


Prin scheme frauduloase, administratorul a devenit proprietar al încăperii de peste 2 milioane lei, după care, în urma unei tranzacții dubioase, a vândut-o cu aproape 11 milioane lei.

„Schema infracțională a fost documentată timp de jumătate de an de către ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Poliției, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Probele acumulate au scos la iveală faptul că cei doi au pus în aplicare o schemă infracțională prin care administratorul a intrat în posesia încăperii vizate, deținute de compania pe care o fondase în 2015 și o administra, însă fără ca el însuși să investească bani. În acest scop, inculpatul a convins alte două persoane să se alăture companiei în calitate de asociați, contra sumei de 100.000 euro fiecare, iar contabila a purtat discuțiile logistice ulterioare”, declară procurorii.

După primirea banilor de la unul dintre noii asociați, administratorul a încheiat contractul de cumpărare a bunului localizat în Chișinău, cu suprafața de peste 350 metri pătrați, în martie 2021. Pentru a camufla faptul că banii însușiți în beneficiul personal (pe care nu i-a depus pe contul companiei) ar proveni de la unul din noii asociați ai companiei, în ziua următoare încheierii contractului de cumpărare, inculpatul a depus personal pe contul companiei banii primiți, în baza unui contract de împrumut fictiv, încheiat între persoana sa și compania pe care o administra.

Astfel, cu banii primiți de la noul asociat, acesta a achitat parțial încăperea. Ulterior, a contractat un împrumut din numele celei de-a doua companii și a achitat integral prețul încăperii de puțin peste două milioane lei.

Falsificarea proceselor verbale ale adunării asociaților companiei le-a „permis” celor doi vânzarea încăperii la un preț mai mare, iar administratorului – să-și însușească banii.

Sub pretextul eficientizării activității companiei, la nici o lună de la tranzacție, denumirea companiei este schimbată. Iar în august 2021, administratorul a încheiat din numele companiei cu sine însuși contractul prin care, în baza procesului verbal falsificat al adunării asociaților companiei, încăperea vizată intra în posesia lui.

În octombrie 2021, fără ca să-și informeze asociații, administratorul a vândut bunul unei alte persoane, la un preț de peste 10,9 milioane lei.


„În iunie 2022, administratorul a fost reținut, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost plasat în arest preventiv. De acolo, însă, acesta a întreprins măsuri pentru influențarea martorilor pe dosar, dar și manipularea opiniei publice, prin publicarea pe portal mediatic pe care-l deține articole de presă contrare probelor evidente din dosarul penal. Prin urmare, procurorii au solicitat, iar sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a prelungit arestul preventiv repetat, astfel încât actualmente inculpatul continuă să fie deținut în custodia statului”, se menționează în comunicatul Procuraturii Generale.

De asemenea, la solicitarea procurorilor PCCOCS, ca și măsură de asigurare a compensării prejudiciilor, judecătorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile inculpatului – două clădiri în sumă de peste 2 milioane de lei și două terenuri în valoare de peste 1,5 milioane lei.

Procurorii investighează cazul și în ceea ce privește implicarea altor persoane în punerea în aplicare a schemei infracționale.

Anticoruptie.md
17/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii