Corigent sau nedreptățit - asta-i întrebarea! // Evaluarea lui Stoianoglo, cu schimb de replici la Curtea Constituțională

Viorica Mija
09/11/2023
Sursa: CIJM

UPDATE: Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea avocaților procurorului general demis, Alexandru Stoianoglo. Magistrații au constatat drept neconstituționale criteriile de evaluare, precum și lipsa căii de atac a deciziei Comisiei care i-a verificat activitatea.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Curtea Constituțională (CC) examinează sesizarea avocaților procurorului general demis Alexandr Stoianoglo privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi  care se referă la evaluarea Procurorului General. Apărătorii lui Stoianoglo le califică drept neconstituționale, membrii CC urmând să formuleze o opinie în acest sens.

În debutul ședinței, Curtea a admis anexarea la sesizaee a decretului de demitere semnat de președinta Maia Sandu, dar și raportul de evaluare a activității lui Stoianoglo, care a obținut o notă nesatisfăcătoare.

Avocatul Iurie Mărgineanu a invocat faptul că Legea privind Procuratura Generală, în special prevederile care vizează evaluarea procurorului general, conține mai multe inadvertențe.

„Controlul performanțelor - nu e clar la ce se referă - la activitatea managerială sau la altă latură a activității PG. Legiuitorul nu a reglementat dreptul de a contesta raportul de evaluare în instanța de judecată, ceea ce, la fel, contravine Constituției”, a spus Mărgineanu.

În replică, magistrata Liuba Șova a întrebat: „Procurorul General nu-și cunoaște atribuțiile, care urmau să fie evaluate?”

„Dacă se refereau strict la atribuțiile prevăzute de legislație, nu veneam aici”, a răspuns Mărgineanu

Prin hotârârea din 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, la acea vreme cu statutul dde suspendat, Alexandr Stoianoglo. Membrii Comisiei au acordat calificativul ,,nesatisfăcător” activității desfășurate de acesta în perioada exercitării mandatului de procuror general şi a propus şefului statului să-l demită.

Avocaţii lui Stoianoglo au atacat în instanţa de contencios administrativ hotărârea CSP şi au solicitat suspendarea executării până la pronunţarea unei decizii irevocabile.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, avocatul Iurie Mărgineanu a precizat că, în afară de hotărârea CSP din 23 mai, au mai fost contestate procedura de evaluare a procurorului general, precum şi hotârârea CSP privind formarea comisiei de evaluare. Toate cele trei cereri au fost conexate într-o singură procedură.

Viorica Mija
09/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii