Evghenia Guțul, trimisă de procurorii anticorupție pe banca acuzaților

Anticoruptie.md
24/04/2024
Evghenia Guțul, guvernatoare UTA Găgăuzia

Cauza penală de învinuire a guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul, și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic Șor, declarat neconstituțional, a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond. Celor două învinuite le este incriminată acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice. Dacă vor fi găsite vinovate acestea riscă amendă sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022 în urma sesizării venite din partea Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale. Evghenia Guțul, care a activat în perioada 2019-2022 în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al partidului neconstituțional Șor,  „a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore), pe care ulterior le integra în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din Republica Moldova”.

Pe lângă introducerea în țară a mijloacelor financiare necontabilizate, Guțul a fost responsabilă de confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate de partidul Șor.

„Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic Şor în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.), astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei”, se menționează în comunicatul PA.

Pentru aceleași fapte este învinuită și o altă secretară a formațiunii care la fel ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în sumă totală de 9 746 825 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc.

Învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă. 

Evghenia Guțul a fost citată pe 2 aprilie curent la PA unde a fost informată că are statut de învinuit. După audieri, Guțul a precizat că dosarul este unul fabricat și că este supusă presiunilor politice.

Guvernatoarea regiunii găgăuze a catalogat învinuirea drept o tehnică a guvernării împotriva opoziției. Contactată pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas, a calificat declarațiile Evgheniei Guțul drept aberații. 

Anticoruptie.md
24/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii