Ex-democratul Vladimir Andronachi, în fața justiției. Cum și-a însușit milioanele și cât a cheltuit pentru a-i cumpăra avion lui Vlad Plahotniuc

Tatiana Gherța
26/01/2023
Momentul reținerii//Poliția de Frontieră

Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în dosarul Frauda bancară. Urmare a investigațiilor făcute, s-a depistat că fostul deputat democrat, prin escrocherie și spălare de bani, ar fi prejudiciat statul  de circa 26 milioane de lei. 

Acuzatorii spun că fostul democrat, Vladimir Andronachi, s-ar fi ales cu bunuri imobile de lux, automobile și cu investiții în alte afaceri, iar drumul banilor din conturile bancare ale Băncii de Economii până în conturile private ale lui Andronachi era pavat cu o schemă bine gândită.

Contractele de investiții cu Banca de Economii SA erau încheiate cu acte fictive și informații false. Sub pretextul  reconstrucției și reparației unui nou sediu pentru bancă, lucru care nu s-a întâmplat, 32 de milioane de lei transferate de bancă au ajuns pe contul unei companii controlate de către Vladimir Andronachi. Ulterior, banii au fost plasați în două bănci din Letonia.

Procurorii au stabilit că, o parte din banii sustrași prin aceeași schemă au fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion, care l-ar fi costat în total 21 milioane de dolari.

Totodată, Procuratura Anticorupție a identificat și aplicat, cu suportul ARBI a CNA, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 milioane de lei, inclusiv pe bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii, și mijloace bănești. 

Vladimir Andronachi pledează nevinovat. Acesta este în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Acesta a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md au declarat că Andronachi se ascundea în Ungaria şli a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică. Controversatul afacerist este apărat de avocatul Vladimir Moşneaga, fost procuror în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat când era condus de Plahotniuc. Precizăm că, Andronachi este învinuit în mai multe dosare de spălare de bani.

 

Tatiana Gherța
26/01/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii