Ex-ministru al Agriculturii, învinuit de corupție, și-a vândut casa de milioane

Julieta Savițchi
08/05/2019
facebook.com

Ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, învinuit într-un dosar de corupție, și-a vândut casa de milioane de lângă pădurea Durlești. Imobilul cu suprafața de circa 300 de metri pătrați, situat la o distanță de aproape 200 de metri de la pădurea din Durlești, a fost scos în vânzare la începutul lunii aprilie 2019, cu prețul de 270.000 de euro. Dosarul în care este cercetat Grama se află în instanță la etapa cercetării judiciare, a precizat pentru Anticoruptie.md șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor. Numele lui Eduard Grama lipsește însă din agenda ședințelor Judecătoriei Chișinău.

Imobilul care a aparținut familiei Grama timp de aproape șase ani este plasat pe un teren de peste zece ari, cu saună și piscină în ogradă. În ultima Declarație de avere, pentru anul 2016, Eduard Grama a indicat că prețul casei și al acareturilor este de puțin peste 754.000 de lei, iar al terenului de aproape 247.000 de lei, ceea ce în total constituie aproximativ 50.000 de euro.

Reprezentantul agentului imobiliar, care s-a ocupat de tranzacție, a precizat pentru Anticoruptie.md că, la finele lunii aprilie curent, s-a găsit și un cumpărător care a și achitat o arvună până la perfectarea contractului de vânzare-cumpărare. Agentul a dat de înțeles că prețul inițial a fost negociat, dar a refuzat să ne comunice cu cât a fost vândută casa.

Datele cadastrale arată că Eduard Grama a procurat imobilul în credit contra sumei de 2.843.000 de lei. Într-un interviu acordat portalului „Moldova curată”, Grama susţinea că a cumpărat terenul şi construcţiile care încă nu erau finalizate: „Am avut un apartament și l-am vândut ca să achit creditul. Am mai primit o donație de la părinții soției mele, 500.000 de lei, totul e foarte transparent. Am folosit banii la acoperirea creditului. Așa că mi-a rămas doar o parte din credit ca să plătesc. Ne descurcăm”.

Eduard Grama a fost reținut la 15 martie 2017 de către procurorii Anticorupţie, fiind bănuit de luare de mită pentru înstrăinarea ilegală a 9,2 hectare de teren aflate în apropierea Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău. Inițial, Eduard Grama a fost învinuit de corupere pasivă pentru că ar fi încasat sume în proporții deosebit de mari ce depășeau  200.000 de lei. Ulterior, acest dosar a fost comasat cu cel deschis pentru tentativa de înstrăinare a circa 38 de hectare de teren.

Printre figuranţii în dosar este şi fostul șef al Direcţiei administrarea patrimoniului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, directorul Colegiului Național de Viticultură și Vinificație, un cercetător ştiinţific din cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, primarul împreună cu trei consilieri ai comunei Stăuceni, un expert – evaluator de produse alimentare în cadrul Departamentului Expertize, Evaluare și Certificare a Camerei de Comerţ şi Industrie şi un antreprenor. Conform datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă pe un termen de 30 de ani terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să îl vândă unor terţe persoane.

Într-un răspuns oferit Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Adriana Bețișor a declarat că Eduard Grama a ajuns pe banca acuzaților și pledează nevinovat.

În agenda ședințelor Judecătoriei Chișinău, numele lui Eduard Grama figurează doar în 2017, când fostul ministru a contestat acțiunile organului de urmărire penală.

Julieta Savițchi
08/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii