Ex-premierul Vlad Filat, „mesaj cu înțelesuri” pentru Veronica Dragalin

Viorica Mija
23/05/2023
Colaj CIJM

Ex-premierul Vlad Filat a comentat declarațiile șefei de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin, care a solicitat legiuitorilor modificarea Codului de procedură penală, astfel încât procurorii să obțină dreptul de a contesta deciziile emise de instanțele de judecată. Totul, după ce magistratul care îl judecă pe fostul democrat Vladimir Andronachi, învinuit în dosarul „Frauda Bancară”, a dispus ca ședințele să se desfășoare cu ușile închise.

Filat a amintit că, în cazul său, există și o hotărâre CtEDO, care stabilește anume încălcarea dreptului său la un proces echitabil.

„În sfârșit, am auzit o pledoarie a unui procuror, în cazul dat, Procuror șef al PA, pentru respectarea procesului public, una din condițiile de bază pentru un proces echitabil, condiție garantată de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și legislația națională. În acest sens am o întrebare: când vor fi atrași la răspundere cei care m-au judecat și condamnat în ședințe secrete, cu încălcarea drepturilor mele procesuale, în toate instanțele naționale: de fond, apel și Curtea Supremă de Justiție?”, o întreabă pe Dragalin fostul premier.

Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut apel către Parlament să modifice Codul de procedură penală astfel încât procurorii să obțină dreptul de a contesta deciziile, contrare normelor legale, emise de instanță.

Veronica Dragalin a menționat că decizia de a desfășura procesul lui Vladimir Andronachi cu ușile închise este inadmisibilă, iar societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. 

„Această decizie nefondată încalcă Legea, Constituția Republicii Moldova și principiile Europene. Schemele și infracțiunile comise în frauda bancară nu vor fi acoperite și ascunse ca ,,secrete bancare” sau ,,secrete de stat”. Legea nu permite acuzatorului de stat să conteste această decizie la această etapă a judecării cauzei, or Codul de procedură penală stabilește expres că astfel de încheieri ale instanței pot fi contestate doar odată cu sentința. În context, venim cu un îndemn public și urgent către Parlament să modifice Codul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărîri judecătorești contrare normelor legale”, a menționat procurorul șef a PA, Veronica Dragalin. 

Viorica Mija
23/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii