Ex-preşedintele Judecătoriei Chişinău, cercetat penal. Ce îi incriminează procurorii

Julieta Saviţchi
10/05/2022
magistrat.md

Ex-preşedintele Judecătoriei Chişinău, Radu Ţurcanu, ar fi însuşit indemnizaţiile pe care urmau să le primească grefierii infectaţi cu Covid-19. Consiliul Superior al Magistraturii a dat, marţi, undă verde procurorilor pentru a-l cerceta penal pe Radu Ţurcanu pentru abuz în serviciu şi de a efectua în privinţa magistratului acţiuni procesuale de urmărire penală.

Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Ţurcanu este suspectat că a modificat listele beneficiarilor de indemnizaţii pentru infectarea cu COVID-19 la locul de muncă. Astfel, o parte din bani şi-ar fi însuşit-o el, iar o parte ar fi împărţit-o unor magistraţi din anturajul său, printre care şi Dorin Dulghieru.

Radu Țurcanu activează în sistem din 2007 şi a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017fiind singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

La sfârșitul lunii iunie 2019, alături de alți șefi din sistemul judecătoresc, Radu Țurcanu a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative. Decizia a fost luată de CSM, în ședință închisă, iar la bază a stat sesizarea judecătorului Mihai Murguleț, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de acesta. 

Murguleț susținea că în 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător. Potrivit lui, aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției, Țurcanu fiind cel care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile. La începutul lunii iulie 2019, CSM a cerut Procuraturii Generale să verifice informațiile expuse în sesizarea lui Murguleț. În octombrie 2021, procurorii au respins nota informativă a magistratului.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Radu Țurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. 

Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC, actualul CNA - n.r.) în urma cărora s-a depistat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.

Potrivit Ziarului de Gardă, numele lui Radu Țurcanu apare și în așa-numitul atac raider de la Compania de Asigurări Asito. Atunci, fiind magistrat la Judecătoria Botanica, Radu Ţurcanu a emis o ordonanţă prin care compania off-shore Lokkert a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS Insurance Consult SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de Moldovan Investments Limited la aceeaşi companie.


 

Julieta Saviţchi
10/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii