Ex-președintele raionului Criuleni, reținut de procurori. CIJM a scris anterior despre abuzurile alesului local

Anticoruptie.md
13/04/2017
Vitalie Rotari, la dezvelirea monumentului lui Ștefan cel Mare din or. Criuleni. Captură: ProTV

Fostul preşedinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotari, a fost reţinut joi, 13 aprilie, fiind bănuit de însuşirea a circa 1,7 milioane de lei. Fostul ales local ar fi pretins banii de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene. Denunţătorii susţin că bănuitul ar fi exercitat presiuni asupra lor pentru a-i determina să-i dea suma menţionată. Anterior, o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice a demonstrat că în raionul Criuleni au fost desfășurate mai multe proiecte investiționale cu abateri.

Potrivit serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA), în 2012, Consiliul raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste două milioane de euro, pentru proiectul CBCRuR Waste, Consiliul raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi CRING, proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia le-au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, bănuitul ar fi creat impedimente firmelor implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni, refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate, că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.   

Audiaţi de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, oamenii de afaceri au recunoscut că, pentru a nu supune riscurilor executarea contractelor şi a nu ajunge la unele conflicte cu donatorii, aceştia ar fi transferat suma indicată, în tranşe, pe conturile unei companii petroliere, recomandate de fostul preşedinte al raionului. Pe acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă, iar pentru fortificarea probatoriului, astăzi au fost efectuate mai multe percheziţii, inclusiv la una dintre adresele unde domiciliază bănuitul.

În momentul reținerii, Rotari a încercat să opună rezistență apoi s-a baricadat la balconul apartamentului situat la etajul 6. Fostul președinte de raion a încercat să sară de la balcon, dar a fost salvat de către ofiţerii de intervenţie operativă ai CNA. La faţa locului a fost chemată Poliţia şi forţe speciale pentru a evita orice risc, dat fiind faptul că existau informaţii că bănuitul este înarmat. Vitalie Rotari a fost escortat la CNA pentru audieri şi plasarea ulterioară în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 15 ani de închisoare.

În august 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă despre încălcările admise la implementarea unui proiect de schimbare a ușilor și ferestrelor de la instituțiile de învățământ din raionul Criuleni. Lucrările au fost efectuate în conformitate cu Decizia Consiliului raional din 12 iunie 2013. Într-un răspuns oficial adresat Centrului de Investigații Jurnalistice de Consiliul raional Criuleni se arată că proiectul este achitat din surse bugetare, iar costul acestuia se ridică la 33,8 milioane de lei. Perioada de implementare este de trei ani. Licitația a avut loc pe data de 5 august 2013, iar câștigătoare a fost desemnată SRL Inventconstruct, o firmă înregistrată la finele lunii iulie a aceluiași an, adică, cu numai câteva zile înainte ca procedura să aibă loc. 

 

Anticoruptie.md
13/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii