Ex-procuror de la Glodeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals în acte publice

Mariana Colun
06/12/2018

Constantin Cojocaru, procuror la Procuratura raionului Glodeni, eliberat din funcție în noiembrie 2017, a fost trimis pe banca acuzaților. El este învinuit că a gestionat fraudulos un dosar în privința unei persoane cercetate pentru escrocherie. Fostul acuzator de stat a operat înscrieri false în dosar, inclusiv pe proceduri, la care atât partea acuzată, cât și apărătorul ei nu au participat. Pe numele lui Constantin Cojocaru este intentat și un al doilea dosar penal pentru neglijență în serviciu, care se examinează în prezent la Judecătoria Drochia.

Concluziile raportului de expertiză judiciară arată că semnăturile din dreptul numelor avocatului și al învinuitului de pe mai multe acte procesuale (ordonanța de punere sub învinuire, procesul-verbal de audiere a învinuitului ș.a.) întocmite de procuror nu le aparțineau acestora, fiind executate de către o altă persoană. Mai mult, apărătorul și clientul acestuia nu ar fi participat la acțiunile procesuale respective.

Procuratura Anticorupție menționează într-un comunicat de presă că învinuitul nu își recunoaște vina. Dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 67.500 până la 117.500 de lei sau cu închisoare de la doi la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la cinci la zece ani.

În 2014, respectiv, 2016, fostul acuzator de stat a fost tras la răspundere disciplinară de către Consiliul Disciplinar al Procurorilor. În primul caz, în mai 2014 a fost iniţiată procedura disciplinară în privinţa lui Constantin Cojocaru, pentru încălcarea normelor din Codul de etică al procurorului, în urma căreia i s-a aplicat avertisment. Potrivit deciziei Consiliului Disciplinar, Cojocaru nu s-a conformat restricţiilor şi exigenţelor speciale înaintate faţă de procurori prin normele de conduită instituite de Codul de etică al procurorului, care reprezintă condiţii de muncă obligatorii pentru lucrătorii Procuraturii, nu a demonstrat corectitudine şi imparţialitate în relaţiile sale cu o persoană aflată sub urmărire penală, ci dimpotrivă a admis acţiuni ce discreditează imaginea Procuraturii. Totul a început în ianuarie 2014, când ex-procurorului i-a fost dispusă conducerea urmăririi penale a unui cetățean care ar fi condus un mijloc de transport în stare de ebrietate. Două luni mai târziu, procurorul general a pornit urmărirea penală în baza bănuielii rezonabile că procurorul, sub pretextul încetării urmăririi penale a cetățeanului respectiv, a pretins de la mama acestuia, suma de 3.000 de euro, prin intermediul unui amic de-al său, persoană anterior condamnată pentru comiterea mai multor infracţiuni, cu care ulterior s-a întâlnit în locuri publice, deși știa că respectivul este cercetat penal pentru trafic de influență. În lipsa unor probe suficiente Cojocaru a fost scos de sub urmărire penală.

A doua abatere disciplinară, pentru care i s-a aplicat mustrare, a avut loc tot în martie 2014, când Cojocaru a dispus prin ordonanță clasarea, din motivul lipsei faptei infracţiunii, a unei cauze penale pe faptul maltratării unui cetățean de către colaboratorii de poliţie în incinta inspectoratului de poliţie Glodeni. În motivarea hotărârii, ex-procurorul a concluzionat că cetățeanul respectiv a făcut declaraţii despre tortură cu scopul de a se eschiva de la răspundere pentru infracţiunile comise, asta chiar dacă pe caz nu au fost întreprinse acţiunile procesuale necesare, iar concluziile acuzatorului de stat sunt combătute de către martorii pe caz. „Reieşind din lacunele stabilite, prin ordonanţa procurorului-şef al Secţiei combatere tortură a fost dispusă anularea ordonanţei, cu reluarea urmăririi penale. În pofida acestui fapt, după reluarea cercetărilor procurorul a dispus doar efectuarea expertizei medico-legale şi a audiat un martor. Ulterior, fără a mai efectua careva acţiuni procesuale ce se impuneau pe caz, procurorul Constantin Cojocaru a dispus, în mod repetat şi neîntemeiat, clasarea procesului penal, pe acelaşi temei – al inexistenţei faptului infracţiunii”, se arată în hotărârea Consiliului Disciplinar.

În declarația de avere și interese personale semnată în momentul eliberării din funcție, procurorul arată că a încasat în 2017 un salariu de 194.000 de lei, în timp ce soția sa a adus în bugetul familiei circa 23.000 de lei, iar alte 16.000 de lei au fost obținute din vânzarea unui teren. Procurorul deține două loturi agricole, o casă de 104 metri pătrați cumpărată în 2015 și o motocicletă.

Constantin Cojocaru a fost vizat într-un articol al Ziarului de Gardă, în care jurnaliștii au făcut referire la Ordonanţa de încetare a urmăririi penale, semnată la 30 noiembrie 2010, prin care se spunea că ar fi „existat insuficiente probe” care ar demonstra că doi procurori de la Glodeni au cerut şi au luat bani de la un cetăţean care s-a plâns la CCCEC de estorcare. Ulterior, împreună cu un coleg Cojocaru a acționat în judecată Ziarul de Gardă, solicitâd despăgubiri de un milion de lei, pentru repararea prejudiciilor morale, cauzate, în opinia lor, de publicarea articolului.

În cererile depuse în judecată, procurorii nu negau faptul că, timp de nouă luni, au fost cercetaţi penal într-un dosar de luare de mită, fapt confirmat de CCCEC şi de Procuratura Anticorupţie, dar susțineau că ZdG nu ar fi trebuit să scrie despre acest caz, deoarece, la 30 noiembrie 2010, Procuratura Anticorupţie a încetat cauza penală, „din motivul lipsei în acţiunile procurorilor Procuraturii Glodeni, Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru, a elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal”.

Mariana Colun
06/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii