Ex-procurorul Igor Popa îşi caută de lucru. Cum a fost surprins

Julieta Saviţchi
17/06/2022
Igor Popa completează ancheta

Fostul adjunct al procurorului general, Igor Popa, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, este în căutarea unui loc de muncă după ce a părăsit sistemul în care a activat timp de 22 de ani. Fostul procuror a fost surprins vineri în timp ce completa o anchetă la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din Chişinău.

Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat, în aprilie 2022, cererea de demisie a lui Igor Popa.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Igor Popa la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă

Dosarul intentat pentru fals în declaraţii întruneşte cinci capete de acuzare şi se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Urmărirea penală pe numele lui Popa a fost începută în noiembrie 2021 în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi săvârșit fals în declarații. El a fost acuzat că nu a inclus intenționată unele date în declarațiile de avere și interese personale pentru perioada 2018-2020 despre imobilele deţinute de concubina sa, care reprezentau spaţiul lor comun locativ.

Dosarul pentru îmbogăţire ilicită mai este investigat de Procuratura Anticorupţie.

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice a portalului Anticorupţie.md. În perioada guvernării comuniste, el a fost învinuit că a fabricat dosare la comandă şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie.

În perioada guvernării condusă de Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct. După retragerea PDM de la guvernare, Igor Popa şi-a dat demisia, ca în scurt timp să fie numit în funcţia de şef adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat vara trecută într-un interviu că Igor Popa este procurorul în care are încredere şi că este gata, în caz de necesitate, să meargă cu el în recunoaştere de luptă.

 

Julieta Saviţchi
17/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii