Examinarea dosarului pe numele fostului preşedinte al CSJ, începută cu stângul. Prima şedinţă, amânată cu aproape trei luni

Julieta Saviţchi
19/09/2022
Ion Druţă

Următoarea şedinţă de judecată în dosarul penal în care fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, este învinuit de îmbogăţire ilicită, a fost numită pentru data de 1 decembrie a anului curent.

Programarea vine la aproape trei luni, după ce prima şedinţă de judecată care urma să se desfăşoare la data de 8 septembrie nu a avut loc. Potrivit informaţiei din portalul instanţelor judecătoreşti, prima şedinţă de judecată a fost întreruptă şi amânată la solicitarea părţilor. Mai multe şedinţe de judecată nu au fost programate.

Amintim că Procuratuta Anticorupție a anunţat că a terminat urmărirea penală şi a trimis în judecată dosarul penal în privința fostului președinte al Curții Supreme de Justiție în iulie anul curent, la aproape trei după ce a fost intentat de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Conform rechizitoriului, în perioada 2014-2019, când Ion Druță deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor sale, a obținut în proprietate bunuri imobile pe care le deține în continuare în valoare totală de 4,5 milioane de lei.

Procurorii precizează că aceasta este valoarea achitărilor oficiale efectuate pentru bunurile imobile în timp ce prețul mediu de vânzare a acestora constituie 12,7 milioane de lei.

Aceste mijloace bănești depășeșc substanțial veniturile legale obținut de Ion Druță și membrii familie sale. Judecătorul vizat a obținut venituri în valoare de 831.359 de lei, iar soția acestuia - de 608.978 de lei.

În consecință, la demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru cinci încăperi nelocative, două încăperi locative și un autoturism în valoare totală de 12,7 milioane de lei.

Pe 23 septembrie 2019, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe numele lui Ion Druță pentru îmbogățire ilicită. 

La 24 septembrie, CSM a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. În aceeași zi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu angajații CNA, au efectuat percheziții în biroul judecătorului. La 29 septembrie, au fost efectuate percheziţii acasă la Ion Druță.

Pe 2 octombrie 2019, președintele Curții Supreme de Justiție a fost reținut de către procurorii Anticorupție. Aceștia spunea atunci că Druță riscă o amendă în mărime de până la 500.000 de lei sau închisoare de până la 15 ani.

În decembrie 2019, Ion Druță, a demisionat din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiției.

Julieta Saviţchi
19/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii