Examinarea dosarului Şor la Curtea de Apel Chişinău, amânată din nou. Care a fost motivul

Julieta Saviţchi
21/09/2021

Curtea de Apel Chişinău a amânat, marţi, pentru a doua oară şedinţa de judecată în dosarul intentat pe numele lui Ilan Şor. De această dată, amânarea s-a produs la solicitarea acuzatorului.

Procurorul a solicitat recuzarea magistratei Galina Moscalciuc. Omul legii a invocat că judecătoarea Moscalciuc a făcut parte din completul de judecată, care a examinat dosarul pe numele fostului premier Vlad Filat, în care inculpatul Şor a avut statut de martor.

Cererea de recuzare urmează să fie examinată de către un alt complet de judecată.

Prima şedinţă în dosarul Ilan Şor la Curtea de Apel Chişinău a fost programată pentru 13 septembrie. Şedinţa însă nu a avut loc după ce magistratul Stelian Teleucă s-a autorecuzat pe motiv că deţine acţiuni la fosta Bancă de Economii, recunoscută ca parte civilă în dosar.

Autorecuzarea lui Teleucă a fost respinsă ulterior de către un alt complet de judecată.

Dosarul penal intentat pe numele lui Ilan Şor pentru implicare în frauda bancară a fost strămutat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chişinău în luna august a anului curent, după ce Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admisdemersul avocaţilor lui Şor , după ce anterior a respins de 9 ori la rând solicitările de strămutare.

CSJ şi-a argumentat decizia prin necesitatea „înlăturării situațiilor care pun in pericol desfășurarea normală a procesului  penal datorită unor stări de fapt neconvenabile”.

Dosarul lui Ilan Șor se află la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. El a fost mutat la această instanță de apel după ce mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. Se vehiculează că Şor s-ar afla în Israel.

Julieta Saviţchi
21/09/2021Become a Patron!

Comentarii