Examinarea plângerii penale pe numele procurorului general se amână: Procurorul pe caz, recuzat

Julieta Saviţchi
09/08/2022
agora.md

Examinarea plângerii în care Sorin Stati îl denunţă pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost suspendată. Motivul este cererea de recuzare a procurorei Nadejda Busuioc, desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze plângerea.

Autorul recuzării, Sorin Stati şi-a argumentat cererea  prin faptul că Robu a fost coleg cu Nadejda Busuioc în Procuratura Anticorupţie, fapt care ar putea lăsa loc de interpretări asupra deciziei.

CSP a decis să transmită cererea de recuzare semnată de Stati procurorului ierarhic superior Nadejdei Busuioc. Astfel, Veronica Dragalin, numită recent şefă la Procuratura Anticorupţie, urmează să ia o decizie dacă Nadejda Busuioc va examina în continuare plângerea lui Stati sau va fi desemnat un alt procuror.

Fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, l-a denunţat pe Robu că în perioada februarie-decembrie 2011 a mușamalizat cazul unui agent economic, care s-ar fi conectat clandestin la o sursă de energie electrică care aparținea întreprinderii. 

CSP a desemnat-o pe Nadejda Busuioc să examineze şi plângerea ex-primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Fostul edil l-a acuzat pe Dumitru Robu că, în iulie 2017, ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit fostului primar general al municipiului Chișinău, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.

Nadejda Busuioc a refuzat să examineze sesizarea fostului primar de Chișinău pe motiv că asemenea categorie de adresări se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior.

Julieta Saviţchi
09/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii