Examinarea plângerii penale pe numele procurorului general se amână: Procurorul pe caz, recuzat

Julieta Saviţchi
09/08/2022
agora.md

Examinarea plângerii în care Sorin Stati îl denunţă pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost suspendată. Motivul este cererea de recuzare a procurorei Nadejda Busuioc, desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze plângerea.

Autorul recuzării, Sorin Stati şi-a argumentat cererea  prin faptul că Robu a fost coleg cu Nadejda Busuioc în Procuratura Anticorupţie, fapt care ar putea lăsa loc de interpretări asupra deciziei.

CSP a decis să transmită cererea de recuzare semnată de Stati procurorului ierarhic superior Nadejdei Busuioc. Astfel, Veronica Dragalin, numită recent şefă la Procuratura Anticorupţie, urmează să ia o decizie dacă Nadejda Busuioc va examina în continuare plângerea lui Stati sau va fi desemnat un alt procuror.

Fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, l-a denunţat pe Robu că în perioada februarie-decembrie 2011 a mușamalizat cazul unui agent economic, care s-ar fi conectat clandestin la o sursă de energie electrică care aparținea întreprinderii. 

CSP a desemnat-o pe Nadejda Busuioc să examineze şi plângerea ex-primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Fostul edil l-a acuzat pe Dumitru Robu că, în iulie 2017, ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit fostului primar general al municipiului Chișinău, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.

Nadejda Busuioc a refuzat să examineze sesizarea fostului primar de Chișinău pe motiv că asemenea categorie de adresări se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior.

Julieta Saviţchi
09/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii