Fabricau acte false pentru sute de euro și angajau „clienții” în străinătate. Membrii grupării, percheziționați și reținuți de mascați

Anticoruptie.md
12/02/2024
captura video

Trei bărbați originari din raionul Criuleni, cu vârstele cuprinse între 24 și 24 de ani, au fost percheziționați, iar doi dintre ei reținuți într-o cauză penală pentru confecționarea, deținerea, vânzarea și folosirea documentelor oficiale. Aceștia identificau persoane din familii social vulnerabile, percepeau de la ei între 200 și 500 de euro, le falsificau acte de identitate românești și îi angajau la construcții în Germania. Pentru faptele comise aceștia riscă amendă sau închisoare de până la doi ani. 

Potrivit Poliției Naționale, pe parcursul săptămânii trecute, polițiștii din Criuleni, sub conducerea procuraturii raionului și cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP, au fost desfășurate percheziții în satele Ișnovăț, Miclești și Stețcani din același raion.

În urma acțiunilor întreprinse, oamenii legii au stabilit că, începând cu anul 2020, un grup de persoane, mai exact trei bărbați originari din raionul Criuleni, identificau persoane din familii social-vulnerabile și le promiteau acte de identitate românești în vederea accesului la piața muncii din țările Uniunii Europene. Suspecții percepeau sume de bani de la 250 de euro în sus pentru obținerea actelor false.

La fel, membrii grupului ofereau și oportunități de angajare în străinătate, în special în sectorul construcțiilor. Persoanele care nu aveau actele necesare le puteau obține cu condiția să achite între 200 și 500 de euro.

După ce propunerea era acceptată, persoanele erau obligate să furnizeze fotografii și date personale în format electronic pentru confecționarea actelor de identitate false. Ulterior, actele erau prezentate de intermediari la locul de muncă, după ce persoanele respective ajungeau deja în străinătate. Pe baza acestor documente se încheiau contracte de muncă și se deschideau conturi bancare. Firmele la care erau angajate persoanele erau înregistrate în Lituania sau Serbia, cu prestarea serviciilor în domeniul construcțiilor în Germania, transmite Poliția Națională.

În urma măsurilor întreprinse, unul dintre suspecți care avea rolul de conducere a grupării a primit arest pentru 30 de zile, cel de-al doilea pentru 72 de ore, iar al treilea este cercetat în stare de libertate și cooperează cu ancheta.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, iar pedeapsa constituie amendă de până la 32 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore sau închisoare de până la 2 ani.

Poliția continuă identificarea și altor persoane implicate. 

Anticoruptie.md
12/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii