Familia unui regretat om de afaceri insistă ca fostul şef al Procuraturii Chişinău, Ion Diacov, să fie tras la răspundere penală

Julieta Saviţchi
10/05/2022
Captură Curaj.TV

Familia regretatului om de afaceri, Constantin Morozan, insistă ca fostul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov, să fie tras la răspundere penală pentru escrocherie. Maria Morozan, văduva afaceristului, a contestat ordonanţa procurorilor prin care Ion Diacov şi soţia sa au fost scoşi de sub urmărire generală, iar procesul penal, clasat.

Procurorii au explicat ordonanţa prin faptul că în acţiunile cuplului Diacov lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 190 din Codul Penal. Maria Morozan nu este de acord cu decizia respectivă şi a motivat că organul de urmărire penală este obligat să verifice toate aspectele şi probatoriul privind infracţiunea imputată.

Contestaţia urmează să fie examinată de un procuror ierarhic superior.

Procesul penal pe numele lui Diacov a fost pornit în februarie curent, în baza unei plângeri a Mariei Morozan, văduva cunoscutului om de afaceri Constantin Morozan. Femeia a declarat că fostul şef al Procuraturii Chişinău, Ion Diacov, i-a deposedat familia de 600.000 de lei în urma unui accident provocat de businessman.

Maria Morozan a precizat pentru portalul Anticoruptie.md că Ion Diacov se cunoştea bine cu soţul ei. În 2009, Constantin Morozan a fost implicat într-un accident de maşină soldat cu decesul unei femei pentru care a fost pornit un dosar penal.

Văduva susţine că, după accident, Ion Diacov a început să îl viziteze pe soţul său şi i-a spus că poate să îl scape de pedeapsă. „Dl Diacov i-a cerut soţului meu ca recompensă să o ajute cu bani pe soţia sa, Lilia Diacov, care avea nişte probleme la firmă. Banii au fost daţi în euro. Eu personal, cu mâna mea, i-am dat lui Ion Diacov 20.000 de euro”, a precizat femeia.

Maria Morozan ne-a prezentat şi două contracte de împrumut, a câte 300.000 de lei fiecare, din vara anului 2009, semnate de Ion Morozan şi Lilia Diacov: „Contractele au fost perfectate şi aduse de Ion Diacov. Soţul meu a vrut să se asigure că totul va fi bine. Au fost perfectate pentru o perioadă de zece ani. Până la urmă, Diacov nici nu l-a ajutat, și nici banii nu i-a întors”.

Maria Morozan susţine că soţul ei, care a fost în cele din urmă condamnat la șase ani cu executare, i-a cerut în repetate rânduri lui Diacov să îi restituie datoria, însă fostul procuror a refuzat. Constantin Morozan s-a adresat şi în instanţă, dar cererea i-a fost scoasă de pe rol pentru că nu achitase taxa de stat, iar el nu mai avea bani.

Ion Diacov a pledat nevinovat. „Eu nu am luat bani de la Morozan. Nici nu eram şef la Procuratura Chişinău când a nimerit în accident. Pe urmă Morozan mi-a zis de nişte bani pe care mi i-ar fi transmis familia lui. Nu exclud că familia Morozan ar fi dat bani pentru a-l scăpa de închisoare. Dar eu nu am luat nimic. Eu pe urmă am studiat contractele privind pretinsa datorie şi am stabilit că sunt contrafăcute”, ne-a declarat fostul şef de la Procuratura Chişinău.

Amintim că Ion Diacov este bănuit într-un dosar penal pentru exces de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldat cu urmări grave. Fostul procuror pledează nevinovat.

Ion Diacov a plecat din fruntea Procuraturii Chişinău în decembrie 2015, funcţia sa fiind preluată de Igor Popa.

Fostul procuror este activ pe reţelele de socializare. În 2019, el a fost candidatul Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, la funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Julieta Saviţchi
10/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii