Fără azil politic şi cu tergiversări în justiţie. Ex-deputatul român Cristian Mihai Rizea a pierdut mai multe dosare în instanţele din Republica Moldova

Anticoruptie.md
05/03/2023

Ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea, refugiat la Chişinău cu puţin timp înainte de a fi condamnat de o instanţă din România pentru corupţie pasivă la 4 ani şi 8 luni de închisoare a pierdut în ultima perioada mai multe dosare penale în instanţele din Republica Moldova. Recent, Curtea Supremă de Justiţie a repins irevocabil plângerea lui Rizea împotriva Preşedenţiei care a refuzat să-i acorde azil politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Anterior, Rizea a pierdut procesul de judecată împotriva Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului de Interne, dar şi mai multe dosare civile pentru defăimare, cum ar fi cazurile jurnalistelor Mariana Raţă şi Angela Gonţa, deputatului socialist Vlad Bătrâncea, omului de afaceri Vasile Chirtoca etc.

Totodată, în gestiunea instanţelor moldoveneşti se află pe rol mai multe dosare pe numele fugarului din România, examinarea cărora bate pasul pe loc. Unul din acestea este dosarul de extrădare a ex-deputatului român. Timp de doi ani de când a fost pus pe rol la Judecătoria Chişinău nu a avut loc nicio şedinţă lucrativă din cele 16 programate de magistrata Cristina Cheptea.

Prima şedinţă în dosarul extrădării lui Rizea a fost programată pentru 11 decembrie 2020, dar a fost amânată la solicitarea avocatului. Ultima şedinţă urma să aibă loc la 31 ianuarie 2022, dar a fost amânată, la fel, la solicitarea avocatului. Precizăm că majoritatea amânărilor au fost făcute la solicitarea avocaţilor lui Rizea.

Următoarea şedinţă a fost programată de Cristina Cheptea pentru data de 20 aprilie.

Un alt dosar care bate pasul pe loc în instanţele moldoveneşti este cel pornit în baza olângerii lui Rizea împotriva ex-preşedintelui Igor Dodon care ia retras cetăţenia Republicii Moldova. Următoarea şedinţă a fost programată pentru 16 octombrie 2023.

Condamnat penal în România la 4 ani 8 luni de închisoare, fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul era aproape de finalitate, în gestiunea magistratului Aureliu Postică, însă exaaminarea rămas în suspans după ce magistratul a fost suspendat din funcţie, fiind învinuit de îmbogăţire ilicită.

Dosarul a fost redistribuit magistratei Elena Ungureanu, iar examinarea a fost reluată de la zero. Prima şedinţă a fost programată pentru 1 martie, dar a fost amânată la solicitarea avocatului lui Rizea. Ur,ătoarea şedinţă urmează să se desfăşoare la 16 mai.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

 

Anticoruptie.md
05/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii