Femeia abuzată sexual de la Căușeni are nevoie de asistență psihologică // Avocatul ei face apel la societatea civilă

Irina Odobescu
04/08/2020
Foto: Domestic violence

Femeia bătută și violată din raionul Căușeni, care a fost externată din spital din cauză că nu avea asigurare medicală, are nevoie de consiliere psihologică și servicii de reabilitare. Însă la nivel local aceste servicii nu există. Avocatul victimei a cerut ajutorul Coaliției Naționale Antiviolență. Cea mai apropiată instituție de reabilitare a victimelor violenței este la Căușeni, dar reprezentanții acesteia spun că nu au primit nicio solicitare.    

„Adresez un mesaj public către Coaliția Națională Antiviolență ca să desemneze specialiști competenți să discute cu femeia violată. Majoritatea comunității este de partea agresorilor, iar victima trebuie să beneficieze de asistență specializată într-un centru specializat. Numai așa vom reuși împreună să stabilim care e adevărul în toate circumstanțele. Persoanele vinovate vor fi sancționate conform legii, nu așa cum își doresc rudele, autoritățile locale și alte persoane incompetente în domeniul dat”, a declarat pentru Anticoruptie.md avocatul victimei Ion Oboroceanu.

Temerea avocatului este că, aflându-se în localitate, victima ar putea fi influențată să își schimbe depozițiile, iar starea ei de sănătate ar putea să se agraveze.   

Femeia bătută și violată de doi minori, unul dintre care este chiar fiul ei, a fost externată din spitalul raional după o săptămână. Ea a fost dusă acasă de polițistul de sector, întrucât familia nu a venit să o ia.

Șeful secției Traumatologie a Spitalului raional Căușeni, Andrei Cucovici, a confirmat pentru Anticorupție.md că polițistul de sector a luat-o pe victimă de la spital și a dus-o acasă. „Noi am apelat la primărie și polițistul de sector a venit și a luat-o. Starea de sănătate a victimei era satisfăcătoare”, a mai spus Cucovici.

Experți în domeniu spun că agresiunile sexuale lasă sechele adânci asupra victimelor, necesitând reabilitare specializată îndelungată.   

„Din păcate, în prezent, în Republica Moldova nu avem servicii specializate de care ar beneficia victimele infracțiunilor cu caracter sexual. Eficient și corect este ca să fie identificată o organizație specializată din regiunea unde locuiește victima, care ar putea să ofere aceste servicii, dar nu trebuie lăsat acest lucru la discreția asistentului social din localitate. De multe ori asistentul social nu are pregătirea necesară în consilierea psihologică”, a declarat Daniela Misail-Nichitin, expertă în cadrul Centrului La Strada, organizație care acordă asistență victimelor violenței domestice și traficului de persoane.

Ea precizează că dacă reprezentanții autorităților, care, potrivit legii, sunt responsabile pentru asistența și reabilitarea victimelor infracțiunilor, nu cunosc ce ar trebui să facă în asemenea cazuri, ei pot apela la telefonul de încredere cu numărul 0 8008 8008, administrat de organizația La Strada, unde vor putea beneficia de consultația specialiștilor.

Avocata Violeta Andriuță din cadrul Centrului de Drept al Femeii, o altă organizație activă în domeniul antiviolență, ne-a explicat că asistentul social din localitatea de unde este victima trebuie să facă un demers către cea mai apropiată instituție în care sunt specialiști în reabilitarea persoanelor abuzate sexual și, dacă este nevoie, să solicite și plasament pentru victimă pe perioada reabilitării. 

„Ca avocat încerc să implic victima cât mai puțin în acțiunile de urmărire penală. Victima trebuie reprezentată de un avocat, ca să nu fie revictimizată. Centrul de Drept al Femeii poate să îi ofere acestei femei consiliere psihologică online. La final de consiliere, poate fi efectuat un raport ce ar putea fi anexat la dosarul penal”, a spus apărătoarea.

Cea mai apropiată instituție în care femeia abuzată ar putea fi consiliată și reabilitată psihologic este Centrul Maternal Pro Familia din Căușeni. Responsabili de la această instituție au precizat că nu au avut vreo solicitare de a-i acorda asistență femeii abuzate.   

Contactat telefonic, primarul localității ne-a spus că abia urmează să facă demersurile necesare pentru ca femeia abuzată sexual să beneficieze de reabilitare specializată. Specialiștii în domeniu susțin că și minorii abuzatori trebuie să beneficieze de servicii de reabilitare, ca, ulterior să se poată integra în societate. 

Pe numele celor doi minori din raionul Căușeni a fost eliberat mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Unul dintre minori este fiul victimei, iar altul anterior ar fi scăpat nepedepsit pentru violarea unei fetițe de zece ani. Săteni de-ai femeii ne-au semnalat pe Harta Corupției temerea că acest caz ar putea să fie mușamalizat, cum s-ar mai fi întâmplat și anterior.      

Irina Odobescu
04/08/2020

Comentarii