Fenomenul certificatelor de testare false la Covid-19: Firmă turistică, scoasă din circuit de oamenii legii

Julieta Saviţchi
11/01/2022

Sute de moldoveni, clienţi ai unei firme turistice din Chişinău, au ajuns în Uniunea Europeană cu certificate false la Covid-19, eliberate de un laborator privat. În tariful pentru serviciile prestate de firma turistică era inclus şi certificatul de testare pe care clienţii îl primeau fără ca să fie testaţi.

Oamenii legii au documentat activitatea întreprinderii în perioada lunilor octombrie - decembrie a anului trecut şi au efectuat mai multe percheziţii în birourile şi la domiciliile angajaţilor, de unde au ridicat tehnică de calcul cu mostre în format electronic ale certificatelor medicale false, înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false. Astfel, au fost descoperite peste 200 de anchete ale clienţilor care au obţinut certificate false de testare pentru a pleca să se angajeze la muncă în Germania sau Polonia. Aceştia au achitat firmei turistice sume cuprinse între 500 şi 1000 de euro, în dependenţă de destinaţie.

O altă abatere descoperită de oamenii legii pe parcursul desfăşurării investigaţiilor au fost invitațiile la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării formale, în baza cărora era permisă intrarea şi șederea pe teritoriul țărilor Shengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice.

După întroducerea de către unele state a certificatelor de testare la Covid-19 obligatorii la intrarea în ţară, în Republica Moldova au fost depistate sute de cazuri de certificate contrafăcute, printre învinuiţi figurând medici şi oameni ai legii.
 

Julieta Saviţchi
11/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii