Fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, reținută sub bănuiala de implicare în afaceri ilegale cu terenuri. Prejudiciul adus bugetului Primăriei este de peste 6,5 milioane lei

Olga Stăvilă
19/11/2021

Fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, bănuită că ar fi implicată în afaceri dubioase de înstrăinare a unor terenuri din proprietatea Primăriei Durlești, a fost reținută pentru 72 de ore, a declarat procurorul de caz Cristina Gladcov​ pentru portalul Anticoruptie.md.

„Astăzi va fi examinat demersul procurorilor anticorupție cu privire la aplicarea măsurii preventive. Diana Crudu este fiica lui Nicolae Crudu, destul de mediatizată în spațiul public”, a precizat pentru portalul Anticoruptie.md procuror de caz, Cristina Gladcov.

Procurorii susțin că în aceasta afacere cu terenuri bugetul Primăriei a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane lei.

Diana Crudu este cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, va examina vineri demersul  procurorilor anticorupție prin care se solicită aplicarea măsurii preventive.

Afacerile dubioase cu terenuri din Durlești, au fost administrate de tatăl acesteia Nicolae Crudu, fost consilier și  funcționar al Primăriei Durlești . Făptașii sunt cercetați penal de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit datelor anchetei, în perioada anilor 2005 - 2006,  consilierul local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 hectare.

Fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, pentru a semna procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membrii  familiei sale, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a ,,legaliza” schema, ulterior au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice de 1600 de lei pentru șase ari.

Ofițerii anticorupție au stabilit că, beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar și persoane implicate în schemă. În prezent se fac cercetări pentru stabilirea întregului cerc de suspecți și atragerea acestora la răspundere.

 

 

Olga Stăvilă
19/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii