Finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, și fostul șef al Direcției 5, Valeriu Cojocaru, au fost eliberați din închisoare

Ilie Gulca
26/01/2022
Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru

Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, și Valeriu Cojocaru, fostul sef al Direcția 5 a Inspectoratului Național de Investigații, au fost eliberați miercuri din penitenciar după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au respins demersurile procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de prelungire a arestului.

Magistrații au decis ca Dorin Damir să stea în arest la domiciliu 30 de zile, iar Valeriu Cojocaru să fie cercetat penal sub control judiciar pentru 60 de zile.

Deocamdată, instanța a pronunțat doar dispozitivul deciziei, fără partea motivantă. Totuși, conform legii, precizează serviciul de presă al PCCOCS, procurorii sunt în imposibilitate să o conteste la Curtea de Apel.

Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii august. În calitate de șef al Direcției 5, Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Aceștia sunt bănuiți de abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.  Potrivit oamenilor legii, ei riscă de la doi la 12 ani de închisoare.

În același dosar, fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a fost retinut pe 30 iulie 2021. El a fost mai întâi eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu ca la începutul lui octombrie să i se aplice doar interdicția de a părăsi localitatea.

Ilie Gulca
26/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii